Omar Naber obsojen zaradi nasilništva

Ljubljansko okrožno sodišče je priljubljenega Omarja Naberja spoznalo za krivega nasilništva nad 22-letnim dekletom. Omarja čaka sedem mesecev zapora pogojno za dve leti, tožilstvu pa ni uspelo dokazati prvotno očitanega spolnega nasilja.

Objavljeno
04. maj 2009 18.01
Barbara Guček
Barbara Guček
Ljubljana - Omarja Naberja, popularnega 27 let starega popevkarja, so spoznali za krivega kaznivega dejanja nasilništva nad študentko in ga obsodili na sedem mesecev zapora pogojno za dve leti, tožilstvu pa ni uspelo dokazati prvotno očitanega spolnega nasilja, zaradi katerega je tudi sedel na zatožno klop okrožnega sodišča. Njegov zagovornik, odvetnik Mitja Jelenič Novak je takoj napovedal pritožbo na višje sodišče, okrožni državni tožilec Darko Novak pa si je vzel osem dni časa za premislek.

Kot smo že pisali, je Omarja Naberja prijavila policiji študentka zaradi dogodka v ljubljanskem lokalu Bachus v noči na 27. oktobra 2005 med drugo in tretjo uro zjutraj. Povedala je, da se je Naber večkrat od zadaj zaletel vanjo, ko pa se je obrnila, jo je pomiril z besedami :»Čao, bejba, ni panike, vse je ok.« Ker je menda vse bolj rinil vanjo, mu je njena prijateljica rekla, naj jo pusti na miru. Naenkrat pa naj bi jo bil zgrabil za roke in ji jih z eno roko zvil na hrbtu, z drugo pa jo začel otipavati in lizati po obrazu. Nazadnje jo je s pestjo udaril še pod očesom, je povedala mladenka in kot dokaz predložila zdravniško spričevalo, dobljeno naslednjega večera.

Tožilstvo je napisalo obtožbo z očitki spolnega nasilja, sojenje pa je na pobudo zagovornika potekalo za zaprtimi vrati. Kot je povedal Omer Naber, zmagovalec Eme 2005, pred kamerami po pričetku sojenja, je spolno nadlegovanje zanika in trdi, da se ni zgodilo ničesar.

Okrožna sodnica Nina Drozdek Draganič, predsednica tričlanskega kazenskega senata, je povedala pri obrazložitvi sodbe, da je bil obtožen dveh kaznivih dejanj, spolnega nasilja in nasilništva, da pa je sodišče spremenilo kvalifikacijo in ga obsodilo le za nasilništvo. Nasilništvo zato, ker se mu oškodovanka z nazaj zvitimi rokami ni mogla upirati in jo je spravil v podrejen položaj, s tem pa prestrašil, njena prijateljica, ki je bila zraven, pa se je počutila neprijetno in je bila v šoku, je razložila sodnica.

Povedala je še, da obtožencu glede na izpoved oškodovanke in v pretežnem delu njene prijateljice, posredno pa tudi priče, ki so jo zaslišali še v ponedeljek, niso mogli verjeti, da dogodka sploh ni bilo, saj so Naberja kot javnosti znano osebo vsi prepoznali. (Tisto leto je zmagal na Emi). Ni pa sodišče našlo znakov, da bi Naber vse to počel zaradi zadovoljitve spolnega nagona, saj tega ni zaznala oškodovanka. Za kaznivo dejanje, za katerega stari kazenski zakon predpisuje največ dve leti zapora, so mu izrekli pogojno obsodbo, ker je nekaznovan.

Odvetnika Jeleniča je zanimalo, ali ima izrek sodbe tudi oprostilni del, vendar je dobil odgovor, da ne, ker se je senat tako odločil.