»Opcijske pogodbe sem videla šele čez dve leti«

Zadeva Istrabenz: vodja računovodstva v Pivovarni Laško pravi, da opcijske pogodbe niso bile pravočasno vknjižene.

Objavljeno
02. april 2013 14.39
Sodišče Bavčar Šrot
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana - »S poslom je bil ustvarjen dobiček, vendar sem želela pred oddajo davčnega obračuna za leto 2007 še mnenje revizorske hiše Deloitte, ali obstaja kakšno davčno tveganje zaradi neuresničenega dobička med ceno delnice na borzi in v opcijskih pogodbah,« je v nadaljevanju sojenja v zadevi Istrabenz povedala vodja računovodstva v Pivovarni Laško Dragica Čepin.

Sodišču je pojasnila, da se je s poslom prodaje delnic Istrabenza prvič srečala septembra 2007, ko je dobila notarski zapis o prodaji poslovnega deleža v družbi Plinfin in prodaji delnic Istrabenza Plinfinu. Posel se ji ni zdel povsem običajen, zato se je pred njegovo vknjižbo posvetovala z revizorji. Skupaj so ugotovili, da posel ne bo imel posebnih davčnih učinkov za Pivovarno.

Poudarila je še, da je opcijske pogodbe o prodaji delnic med Sportino, Microtroustom in Pivovarno Laško dobila šele v sklopu davčnega pregleda septembra 2009. Za svojo zaščito je zato podpisala izjavo, opremljeno z natančnim datumom, da je bila šele ob davčnem pregledu seznanjena z določenimi podrobnostmi tega posla.

Dodala je še, da je bila od avgusta 2011 kot predstavnica delavcev tudi članica nadzornega sveta Pivovarne, vendar pa tam niso razpravljali o poslu z delnicami, prav tako, kot nadzornica ni bil seznanjena z vložitvijo premoženjsko-pravnega zahtevka zoper obtožene zaradi oškodovanja družbe.

Tožilca Jožeta Kozino je zanimalo, kako je bilo v Laškem z knjiženjem pogodb. Čepinova je povedala, da so bili organi uprave sicer dolžni v mesecu nastanka predložiti vse pogodbe, tudi opcijske, vendar tega niso storili.

Zagovornike obtoženih pa je zanimalo predvsem, kakšna je bila v tem poslu vloga nekdanjega člana uprave pivovarne Roberta Šege, vendar pa Čepinova natančnega odgovora ni vedela, povedala je le, da je bil Šega sicer odgovoren za področje naložb, ukvarjal se je s finančnim svetovanjem, sodeloval pa je tudi na razširjenih kolegijih vodstva podjetja.

Nastja Sušinski, nekdanji direktor Microtrusta je Čepinovo vprašal, zakaj se je Pivovarna leta 2005 odločila za uporabo mednarodnih finančnih standardov. Kot je povedala, so bili kot skupina zakonsko zavezani k temu. Sušinski je ob tem pojasnil, da tožilstvo v obtožnici očita, da posel ni bil vknjižen skladno s slovenskimi računovodskimi standardi, ne pa mednarodnimi.

Kaznivih dejanj povezanih s preprodajo delnic obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović in kranjski odvetnik Branko Lipovec.

Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski pa je zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka. Lipovec in Bajrović sta sicer prejšnji teden priznala krivdo za očitana kazniva dejanja ponarejanja oz. pomoči pri ponarejanju listin, zato bo zanju po izreku kazenskih sankcij sojenje končano.