Opeharil krajevno skupnost?

Tožilstvo Janku Heričku ponudilo delo v splošno korist, vendar zlorabe položaja ni priznal.

Objavljeno
04. februar 2016 18.16
regent maribor
Robert Galun
Robert Galun

Maribor – Nekdanji predsednik mariborske Krajevne skupnosti Kamnica Janko Heričko se je znašel v primežu tožilstva zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja. V ponudbo tožilstva, ki je pripravljeno zamižati na eno oko, saj bi lahko kazen odslužil z delom v splošno korist, ni privolil.

Eno leto in enajst mesecev zapora je okrožni državni tožilec Tilen Ivič ponudil Heričku za primer priznanja krivde in se strinjal, da obtoženi kazen odsluži v obliki družbenokoristnega dela. Vendar Heričko niti trznil ni. »Kakšen odnos imate do očitkov, ste naredili, kar se vam očita?« ga je nagovorila sodnica Tanja Rot. »Ne,« je bil kratek Heričko.

Herička, ki se je na čelo kamniške krajevne skupnosti (KS) zavihtel kot član Desusa (kasneje je prestopil v Kanglerjevo Županovo listo, zdaj pa je podpredsednik mestnega odbora SLS), je tožilstvu naznanilo kar vodstvo Mestne občine Maribor. Menilo je, da je med letoma 2006 in 2010 zlorabil uradni položaj ali uradne pravice, oškodoval javna sredstva in ponarejal uradne listine.

Tožilstvo je očitke prečistilo in mu zdaj očita le še zlorabo uradnega položaja, a v sedmih točkah. Javno jih tožilec še ni prebral, to bo storil na začetku procesa v začetku aprila.

Sporni posli

Po neuradnih podatkih je Heričko podjetju Jast Consulting, ki ga je vodil do leta 2009, zatem je direktorica postala njegova soproga, pridobil za 2000 evrov koristi. V imenu KS je z njim sklenil pogodbo o dodelitvi nepovratnih sredstev za preventivno dejavnost sofinanciranja nakupa diagnostične opreme za Zdravstveni dom Kamnica. Naprej je posredoval denar, ki ga je KS dobila od Zavarovalnice Maribor.

Največ koristi od njegovega domnevno spornega početja je menda imelo Kulturno-umetniško društvo (Kud) Kobanci, katerega uradni zastopnik je bil od marca 2013. Skupaj je društvo prejelo okrog 9900 evrov.

Kaj konkretno mu tožilec očita, še ni znano, ga je pa občina prijavila, ker da je društvu brez pravne podlage omogočil uporabo prostorov krajevnega urada, nakazoval denar za čiščenje prostorov kljub temu, da je imela KS pogodbo za to storitev sklenjeno z drugo osebo, ter mu omogočil prejemanje donacij, čeprav KS, ki je neposredni proračunski porabnik, ne sme poslovati prek donatorskih pogodb.

Nadalje je dal Kudu brez pravne podlage v najem Kulturni dom v Kamnici, Kud pa ga je oddal naprej plesni šoli Salsero. V pogodbi ni bil naveden transakcijski račun Kuda, zato so na občini v prijavi organom pregona posumili na gotovinsko poslovanje. Ob vsem tem ne Kud ne KS Kamnica občini, ki je lastnica prostorov, nista nakazala denarja od najemnine, ta ni bil namenjen niti za obnovo kulturnega doma.

Med kaznivi dejanji, ki mu jih je v obtožbi, vloženi lanskega septembra (Heričko se zoper njo ni pritožil), naprtilo tožilstvo, so še štirje primeri povzročitve nepremoženjske koristi. Tudi tega očitka Ivič javno ni konkretiziral, iz občinske prijave pa menda izhaja, da so korist od tega imeli nekateri samostojni podjetniki.