Osem mrtvih v nesreči češkega avtobusa na hrvaškem

O razsežnosti nesreče priča tudi dejstvo, da so poškodovane v bolnišnici obiskali hrvaški ministri.

Objavljeno
23. junij 2012 10.39
Posodobljeno
23. junij 2012 10.39
Ju. P., kronika
Ju. P., kronika

Zagreb, Praga – V eni najhujših prometnih nesreč v zadnjem času na Hrvaškem, v kateri je umrlo 8 čeških državljanov, so poleg hrvaških medijev danes pisali tudi češki. Ti so nesrečo označili za najhujšo tragedijo čeških državljanov od leta 2003, ko je v hudi nesreči na Češkem umrlo 20 ljudi.

Današnja tragedija se je zgodila na avtocesti, nesrečo je povzročil voznik avtobusa, ki je po dolgi vožnji iz Brna, od koder je bil na poti do Baške Vode, vozil za turistično agencijo Atlas Adria, okrog četrte ure v nedeljo zjutraj zaspal.

Po prvih informacijah, ki so prišle od reševalcev, je bilo v nesreči sedem smrtnih žrtev, a so pozneje našli še eno truplo. Med najtežje poškodovanimi, ki so jih prepeljali v Zagreb, sta bila tudi dva otroka, stara 12 let. Na intenzivni negi pa je bila danes tudi ena od potnic.

Po pisanju hrvaških medijev je krizni štab hrvaškega zdravstvenega ministrstva položaj ocenil kot nujen primer prve stopnje, ki zahteva pripravljenost vseh zdravstvenih služb. Ti so imele zaradi velikega števila poškodovanih ves dan polne roke dela. O razsežnosti te nesreče priča tudi dejstvo, da so poškodovane v bolnišnici obiskali hrvaški ministri za zdravje, notranje zadeve in turizem.

Hrvaški mediji so ves dan objavljali izjave pretresenih očividcev. »Panika, kri, strah. To je vse, česar se spomnim,« je povedal eden od preživelih, medtem ko je moški, ki je v videl nesrečo, povedal, da so bili povsod kri, zmeda in jok, deli avtobusa pa da so bili raztreseni po cesti.

Zaradi nesreče je bil za ves promet zaprt del avtoceste med Gornjo Pločo in Maslenico v obeh smereh, zaradi česar so nastajali zastoji. Promet so preusmerili na lokalne ceste, kolona vozil na izvozu Gornja Ploča pa je dosegla 18 kilometrov, je sporočil Hrvaški avtoklub na svoji spletni strani.

Samo 15 kilometrov od prizorišča današnje tragedije se je pred leti zgodila podobna nesreča. Septembra 2008 je namreč slovaški avtobus čelno trčil v nosilni steber nadvoza. Umrlo je 14 ljudi, 30 pa je bilo huje ali lažje poškodovanih.

Tragedija na hrvaški avtocesti

Huda tragedija se je zgodila v noči na soboto, malo pred četrto uro zjutraj na avtocesti med Zagrebom in Splitom pri predoru Krpani.

Avtobus, poln čeških potnikov, je prebil varnostno ograjo, zapeljal na nasprotni vozni pas in se prevrnil. Življenje je izgubilo osem potnikov, vsi so bili češki državljani, med njimi en otrok.

V nesreči je bilo poškodovanih še 44 ljudi, od tega osem huje. Najprej so jih oskrbeli v bolnišnici v Gospiću, nakar so najhuje poškodovane s helikopterjem prepeljali v Zagreb.

Po pisanju hrvaških medijev je menda za nesrečo kriv voznik avtobusa, za trenutek je zaspal in pri tem izgubil nadzor nad vozilom. To potrjuje dejstvo, da ni nobenih sledi zaviranja avtobusa. Voznik je menda nesrečo preživel. Avtobus je začel pot v petek zvečer v Brnu, namenjen je bil v Baško vodo pri Makarski.