Osem ovadenih v zvezi s posli Športnega centra Pohorje

Med ovadenimi se je po neuradnih informacijah znova znašel nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Objavljeno
06. januar 2014 13.45
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Mariborski kriminalisti so konec preteklega leta zaključili eno od preiskav v zvezi s Športnim centrom Pohorje in v zvezi z njo podali kazensko ovadbo na mariborsko okrožno državno tožilstvo, so danes za STA potrdili na Policijski upravi Maribor. Da gre za ovadbo zoper osem ljudi v zvezi s podelitvijo koncesije, so za STA potrdili na tožilstvu.

Kot je pojasnil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa, so s strani kriminalistov PU Maribor prejeli kazensko ovadbo zoper osem fizičnih oseb, od tega zoper pet v zvezi s podelitvijo koncesije za upravljanje s Pohorsko vzpenjačo, ki jo je Mestna občina Maribor pred leti dodelila ŠC Pohorje, in zoper tri v zvezi z investicijskim vzdrževanjem stare gondolske žičnice.

Ovadene kriminalisti sumijo storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, poslovne goljufije ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Ob tem so na tožilstvu še dodali, da so prejeli tudi naznanilo NLB zoper eno izmed odgovornih oseb Športnega centra Pohorje zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije, ki so ga v preveritev odstopili mariborskim kriminalistom.

Današnji Večer poroča, da naj bi se med ovadenimi s strani mariborske občine po neuradnih informacijah znova znašel nekdanji župan Franc Kangler, pa tudi nekdanja direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner in nekdanji podžupan Andrej Verlič. Na strani koncesionarja pa prav tako neuradno nekdanji direktor Drago Rataj in takratni vodja Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek.

Športni center Pohorje se že nekaj časa nahaja v hudih likvidnostnih težavah in je od lani v postopku prisilne poravnave, pretekli dolgovi pa samo do bank znašajo že več kot 50 milijonov evrov. Nedavno sta s konverzijo terjatev v lastništvo vstopili NKBM in NLB, pridružil se jima je še Mariborski vodovod, po pisanju Večera pa se je poslovanje družbe lani še poslabšalo. Po 11 mesecih naj bi podjetje ustvarilo le 6,5 milijona evrov prihodkov in kar 3,5 milijona evrov izgube.

Prisilna poravnava, o kateri upniki lahko glasujejo še do 13. januarja, slednjim ponuja polovično poplačilo terjatev v naslednjih štirih letih. Medtem trenutni lastniki iščejo strateškega partnerja za prevzem podjetja, po besedah direktorja Srečka Vilarja za Večer naj bi nekateri iz Rusije in Bližnjega vzhoda že pokazali interes. Še pred tem pa bo verjetno prišlo tudi do delitve podjetja na hotelski in žičničarski del, pri čemer se lahko zgodi, da bi slednjega v upravljanje prevzela mestna občina.