Oškodoval železnice, a obdržal službo

Kostiovu dve leti zapora in 15.000 evrov denarne kazni zaradi zlorabe položaja.

Objavljeno
22. januar 2018 17.37
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Leon Kostiov, nekdanji direktor Železniškega gradbenega podjetja, ki je lani priznal zlorabo položaja pri obnovi železniške proge na relaciji Grosuplje–Kočevje, je bil obsojen na dve leti zapora in denarno kazen 15.000 evrov. A mu za zapahe ne bo treba, saj bo kazen odslužil z delom v splošno korist.

Specializirano državno tožilstvo je marca lani pripravilo obtožnico zoper tri ljudi: Leona Kostiova, Nihada Bešića, takratnega direktorja podjetja NB inženiring, in Miloša Njegoslava Milovića, ki je bil leta 2008 zaposlen v odvetniški družbi Čeferin.

Tožilstvo, ki je pregledovalo poslovanje Slovenskih železnic, je našlo nepravilnosti v enem od podjetij, v Železniškem gradbenem podjetju, ki je po podatkih Ajpesa v skorajda 80-odstotni lasti SŽ in se ukvarja z novogradnjo, obnovo in vzdrževanjem spodnjega in zgornjega ustroja železniških prog, obnovo industrijskih tirov ter drugih objektov železniške infrastrukture. Podjetje s tristo zaposlenimi je imelo predlanskim 34,3 milijona evrov prihodkov, za tri milijone investicij in čisti poslovni izid v višini 2,1 milijona evrov, leto pred tem pa 82,1 milijona evrov prihodkov, 1,2 milijona evrov investicij in 6,8 milijona evrov čistega poslovnega izida.

Ni več direktor, ampak »le« pomočnik

Državno tožilstvo je med preiskavo ugotovilo, da je Kostiov, ki je postal direktor Železniškega gradbenega podjetja jeseni 2007, zdaj pa je tam pomočnik direktorja, zlorabil položaj v okviru 42 milijonov evrov vrednega posla obnove železniške proge Grosuplje–Kočevje. Z Bešićem, direktorjem NB inženiringa, naj bi sklenil okoli 400.000 evrov vredno pogodbo, po kateri pa podizvajalska dela niso bila nikoli opravljena. Kostiova je menda h kaznivemu dejanju napeljeval tretji obtoženi, Milović, ki naj bi bil nekakšen koordinator posla, pri katerem je bila pogodba po mnenju tožilstva fiktivna. Železniško gradbeno podjetje in s tem tudi Slovenske železnice so bili oškodovani za 400.000 evrov.

Tožilstvo je vse tri obtožilo kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja. Toda na predobravnavnem naroku, ki je bil oktobra lani, je krivdo priznal le Kostiov.

Njegova obramba se je s tožilstvom oktobra lani dogovorila o priznanju krivde in sodišču predlagala dve leti zapora v obliki družbenokoristnega dela. Sodnik Gorazd Fabjančič je sporazum sprejel in na tokratnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču Kostiovu prisodil dve leti zapora, ki ju bo odslužil z delom v splošno korist, kar pomeni, da bo moral v dveh letih opraviti 480 ur tovrstnega dela. Prisodil pa mu je tudi 15.000 evrov stranske denarne kazni, ki jo bo lahko poravnal v obrokih v 24 mesecih.

Za nadzorni odbor družbe ni ovir

Presenetljivo pa je Kostiov še vedno v službi v Železniškem gradbenem podjetju, saj menda nadzorni odbor pred časom ni videl ovir zaradi obtožb. Kako bo zdaj, ko je priznal krivdo in bil obsojen, pa bodo v podjetju še odločili, so nam sporočili s Slovenskih železnic. Vsekakor je Kostiov s priznanjem krivde želel končati zgodbo na sodišču tudi zaradi zdravstvenih razlogov, je razložil njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar.

Za druga dva obtožena bo stekel običajen kazenski postopek. Miloš Njegoslav Milović je javnosti znan kot prijatelj Zorana Jankovića in nedavni »rešitelj« vprašanja nastanitve beguncev, ko je svojo nepremičnino – samski dom v Velenju – ponudil notranjemu ministrstvu za potrebe azilnega doma. Pred leti pa se je pojavil tudi med šesterico, obtoženo zlorabe položaja pri divjem lastninjenju kampa Adria Ankaran.