Oškodovali so jih za 1,4 milijona evrov

Podjetje KIV Vransko naj bi 97 zaposlenih oškodovalo za 1,4 milijona evrov. Kriminalisti so ovadili tri odgovorne, grozi jim zapor.

Objavljeno
26. maj 2014 11.41
Posodobljeno
26. maj 2014 11.41
bpi*KIV Vransko
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Vransko − Celjski kriminalisti so končali obsežno preiskavo s področja gospodarske kriminalitete, v kateri so preiskavali kršitev temeljnih pravic delavcev. »Kriminalisti so ugotovili, da odgovorne osebe gospodarske družbe iz Vranskega, ki je v stečaju, od avgusta 2011 do aprila 2013 zavestno niso ravnale po določilih delovnopravne zakonodaje,« so sporočili s Policijske uprave Celje. Po naših podatkih je to podjetje KIV Vransko, ki je v stečaju od konca aprila lani.

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so vodilni v podjetju 97 zaposlenih zaradi neizplačila plač, prispevkov za socialno in zdravstveno zavarovanje, prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, akontacij dohodnine, jubilejnih nagrad in odpravnin oškodovali za približno 1,4 milijona evrov.

»Kriminalisti so tri osumljene odgovorne osebe kazensko ovadili zaradi suma storitve petnajstih kaznivih dejanj − kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika,« so še spročili. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do enega let.

Ovadbo zaradi kršitev 196. člena kazenskega zakonika je sicer lani še pred stečajem napovedal inšpektorat za delo.