Ostala brez »fenomenalnih rezultatov« in denarja

Tamara Dolamič neuspešno s tožbo terjala 25.000 evrov od podjetnice Špele Peternel, vodje sekte Happy, happy.

Objavljeno
13. oktober 2015 18.39
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana − Tamara Dolamič je pred leti v družbo Sina 5 Špele Peternel, vodje sekte Happy, happy, vložila 25 tisoč evrov, ki pa jih zdaj s tožbo zahteva nazaj. Sodišče je njen zahtevek (nepravnomočno) zavrnilo, saj terjatev še ni zapadla v plačilo, prav tako niso izpolnjeni pogoji za predčasno izplačilo.

»Danes, pri zdravi pameti, nikoli več ne bi tako vložila. Danes tega nikoli ne bi podpisala,« je na sodišču zatrjevala 28-letna komercialistka. V družbo Sina 5, center za sprostitev in kakovostno življenje, katerega edina lastnica je Špela Peternel, je za nove projekte vložila 25 tisoč evrov, nato pa jih s tožbo skušala dobiti nazaj s pripadajočimi obrestmi, ker da s tem denarjem v podjetju ne počnejo ničesar, saj ni videti novih projektov.

Tožnica se je na neki točki svojega življenja začela zanimati za numerologijo, kar jo je pripeljalo do Peternelove in Sine 5. Udeležila se je nekaj numeroloških tečajev, potem pa so jo povabili, naj v različne projekte vloži 25 tisočakov.

V letih 2010 in 2011 je za energetski program najprej plačala dvakrat po 1440 evrov, potem dvakrat po 2880 evrov, nato še 24 tisočakov. Ko je v nove projekte družbe, v katere je takrat verjela, vložila še izposojenih 25 tisoč evrov, je avgusta 2011 podpisala pismo o nameri, za katero je zdaj prepričana, da je nično. V posel je, pravi, vstopila zaradi obljub, da bo s finančnim vložkom postala delničarka podjetja, ki bo prinašalo precejšne dobičke, pismo o nameri pa ji je tudi zagotavljalo vrnitev vplačanega vložka po petih letih, če bi to hotela.

Vendar pričakovane rasti in uspeha na vseh področjih ni bilo. Ko je zahtevala vračilo 25 tisočakov, ji je Peternelova ponudila izplačilo v 25 obrokih, s čimer pa se ni strinjala. A denarja ji ni uspelo iztožiti, saj ljubljansko okrožno sodišče ugotavlja, da je pismo o nameri zavezujoč pravni posel, Dolamičeva pa je z njim pridobila možnost svoj vloženi depozit spremeniti v lastniški delež ob preoblikovanju Sine 5 v delniško družbo ali po preteku petih let zahtevati vračilo istega zneska s pravico do možnosti, da v celotnem petletnem obdobju vsakodnevno spremlja enourni online seminar. Iz teh razlogov ne gre niti za oderuško pogodbo, ki bi narekovala ničnost pisma o nameri, prav tako toženka ni izkoristila stiske ali težkega premoženjskega stanja tožnice, njene nezadostne izkušenosti, lahkomiselnosti ali odvisnosti.

Še kazenski postopek

Pismo o nameri določa, da vlagatelj ne more zahtevati vračila depozita pred pretekom petih let od vplačila. Glede na vplačila pa terjatev ne more zapasti v plačilo pred včerajšnjim dnem (obravnava je bila julija) oziroma glavnina šele februarja prihodnje leto.

Trditve Dolamičeve, da je tožena preoblikovala njeno voljo in sposobnost svobodnega odločanja z dolgotrajno vsakodnevno psihološko manipulacijo, je sodišče prav tako zavrnilo. Vsakodnevni energetski trening, ki je Dolamičevo pritegnil in navdušil, »zagotavljanje fenomenalnih življenjskih rezultatov in bodočega sodelovanja pri projektih tožene stranke tudi prek njene finančne udeležbe in participiranja pri prihodkih od novo pridobljenih strank ne pomeni psihološke manipulacije«. Pri povprečno razumnem človeku namreč taka ravnanja ne bi vplivala na zmožnost svobodnega odločanja, meni sodišče.

Potem ko so poslovanje Peternelove pod drobnogled vzeli policisti, so ugotovili, da so ji oškodovanci med letoma 2008 in 2011 za storitve plačali približno 2,7 milijona evrov. Storitve naj bi bile izrazito preplačane, denar, ki ga je od oškodovancev izvabila kot vložek za nadaljnje poslovanje oziroma razširitev posla, pa ni bil uporabljen v ta namen, temveč naj bi si ga protipravno prilastila. Tožilstvo je zoper njo spisalo obtožbo zaradi petih poslovnih goljufij in pranja denarja; predobravnavni narok bo razpisan predvidoma do konca leta. V skupini oziroma sekti, ki se je je prijelo ime Happy, happy (srečen, srečen, op. a.), so članom svetovali, naj pozitivno mislijo in čim pogosteje ponavljajo angleški besedi happy, happy.