Osupli nad laboratorijem za hidroponično gojenje

Ljubljančan Miha Kraševec je tri sobe v najeti hiši preuredil, v njih je skupaj rastlo 870 sadik konoplje.

Objavljeno
13. oktober 2017 20.41
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Večmesečna kriminalistična preiskava preprodajalcev mamil, ki je bila zaključena 22. marca letos, je naplavila tudi Ljubljančana Miho Kraševca. Ta si je v najeti stanovanjski hiši v Dolenjem Boštanju uredil sodoben laboratorij za hidroponično gojenje konoplje. Krivdo je priznal.

Za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, pri preiskovanju katerih so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, so ovadili 15 osumljencev z območja Posavja, Zasavja in Ljubljane, starih od 27 do 47 let. Očitajo jim, da so preprodajali heroin, kokain, konopljo, amfetamine in tablete na recept, predvsem helex, ki so jih legalno nabavljali v zdravstvenih ustanovah z lažno pretvezo, da jih potrebujejo za lastno zdravljenje. Trinajst se jih je zdaj znašlo na sodišču. Med njimi tudi 37-letni Miha Kraševec, ki je dejanje priznal.

Miha Kraševec se je z Vasjo Steblovnikom in Robertom Žirovnikom, ki je bil ob partnerki Bojani Košir, Mariu Urhu in njegovi partnerki Poloni Kukovičič eden glavnih v tej združbi, dogovoril za nakup heroina in kokaina v vrednosti sto evrov. Dobili so se kar pred Osnovno šolo Boštanj in kupčija je bila sklenjena. V drugi polovici letošnjega marca so policisti po večmesečni kriminalistični preiskavi 11 osumljencem odvzeli prostost in jih pridržali ter opravili hišne preiskave. Zasegli so različne prepovedane droge, digitalne tehtnice, mlinčke za mletje, embalažo za pakiranje, mobilne telefone, SIM-kartice, prenosne računalnike, skratka, predmete, ki so utemeljevali sum storitve kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo prepovedanih drog.

Laboratorij v Dolenjem Boštanju

Med hišno preiskavo pri Kraševcu so policisti bili osupli nad sofisticiranim laboratorijem za hidroponično gojenje konoplje. Kraševec je priznal, da je najel hišo v Dolenjem Boštanju, tri sobe pa preuredil v laboratorij, v katerem je raslo 870 sadik, visokih od 38 do 108 centimetrov. Laboratorij je bil brezhibno opremljen s predmeti in sredstvi za učinkovito rast rastlin. Brezposelni Kraševec, ki ima sicer kar tri poklice, je vedel, kako urediti gretje, razsvetljavo, namakanje, ventilacijo, sistem dognojevanja, da so prepovedane rastline v čim krajšem času dosegle maksimalno rast. Tožilec Bogdan Matjašič je na sodišču povedal, da je bil Kraševec že dvakrat obsojen, ko je sodeloval v podobnih zadevah. V ureditev laboratorija je moral vložiti veliko denarja. To pomeni, da je bila ureditev načrtovana in da je imel že odjemalce za konopljo. Velika je bila tudi poraba električne energije, zato jo je speljal mimo števca. Zdaj mora Elektru Celje za porabljeno elektriko plačati 4500 evrov.

Kraševec je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in se pogodil za tri leta in sedem mesecev zapora, plačati pa mora tudi stroške postopka in zagovornika po uradni dolžnosti. Obtoženi bi kazen zapora rad prestajal v zaporu v Kopru, zato je sodnici Danijeli Knezu Molan namignil, naj mu za nekaj mesecev zniža kazen, da bo izpolnil pogoje za koprski zapor. Vendar ni bil uspešen, saj je pred tem s tožilstvom že sklenil in podpisal sporazum, v katerem je bila določena tudi višina kazni.