Otroci se učijo pomagati

Gorska reševalna zveza Slovenije skupaj s Fakulteto za zdravstvo z Jesenic izobražuje osnovnošolce prve triade, kako ravnati ob nesrečah.

Objavljeno
23. junij 2015 11.10
Otroci se učijo pomagati
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Brnik − »Starejši so velikokrat panični in zdravniki, ki pridejo na kraj nesreče, pogosto opažajo, da otroci odreagirajo bolje, z manj strahu in predsodki. Pripravljeni so tudi pomagati, a ne vedo, kako ... Prav zaradi tega smo se po vzoru nemških in švicarske helikopterske medicinske pomoči odločili organizirati izobraževanje tudi za otroke v Sloveniji,« je ob praktičnem prikazu delavnice za otroke na brniškem letališču poudaril Vasja Žemva iz Gorske reševalne službe.

V okviru akcije Otroci se učijo pomagati se je od oktobra 2012 do oktobra 2013 že 1347 otrok iz 21 osnovnih šol in vrtcev naučilo, kako nuditi prvo pomoč po programu Znam pomagati. V letošnjem maju se je začela druga faza projekta, ki bo trajal do konca leta 2016. V tem obdobju bodo reševalci skupaj s študentkami fakultete za zdravstvo obiskali 15 osnovnih šol, na katerih bodo na 45-minutnih delavnicah približno 2000 šolarjev prvega in drugega razreda naučili, kako se uporablja nujna številka 112, obvezovati ob nezgodi, pravilno namestiti nezavestnega človeka ... »Otroci tako lahko v izrednih razmerah, ko so priča nesreči, prihranijo veliko dragocenega časa ... Tisti, ki se zgodaj naučijo ukrepanja v izrednih razmerah, bodo takrat, ko bodo odrasli, znali samostojno pravilno in pravočasno ukrepati ter pomagati,« je prepričan Vasja Žemva.

Izvedbo delavnic do konca leta 2016 bo finančno omogočila Zavarovalnica Triglav, in sicer, kot je poudaril Aleš Klement, direktor ljubljanske območne enote Zavarovalnice Triglav, v sklopu projekta Očistimo naše gore. Še stotim otrokom OŠ Dramlje in OŠ Borovnica pa je zavarovalnica omogočila tudi ogled opreme gorskih reševalcev in predstavitev dela reševalcev ter tudi dela pilotov in mehanikov letalske policije v hangarjih na brniškem letališču.

Robert Kralj, pomočnik vodje Letalske policijske enote Brnik, je pri tem opozoril na zelo pogosto neodgovorno obnašanje tako imenovanih sezonskih planincev v gorah in na dejstvo, da je veliko otrok motorično manj sposobnih. »Prav je, da otroke navajamo varne in pravilne hoje v gore, starši pa naj poskrbijo tudi za njihovo ustrezno opremo. Pogosto srečamo družine, kjer sta, recimo, starša kar dobro opremljena, otrok pa je obut v zlizane športne copate. Pogost izgovor je, da otroku tako hitro rastejo noge in da se ne izplača kupovati druge obutve ...«

Pri samem projektu Otroci se učijo pomagati sodeluje tudi osem študentk in dve visokošolski učiteljici Fakultete za zdravstvo Jesenice ter Uprava RS za zaščito in reševanje. Letošnjo pomlad je ekipa že obiskala tri osnovne šole in o pomoči poučila 300 otrok, med njimi so bili tudi otroci s podružnične šole z Jezerskega.