Otroci so po počitnicah tudi v prometu še razigrani

V zadnjih petih letih je na cestah umrlo 16 otrok, 183 je bilo hudo poškodovanih in kar 2292 lažje poškodovanih.

Objavljeno
31. avgust 2015 12.57
1. šolski dan v Domžalah, 2. septembra 2013
Mihael Korsika, Jure Predanič, kronika
Mihael Korsika, Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Jutri se bo novim izzivom naproti podalo veliko otrok, saj jih čaka prvi šolski dan. Veliko jih bo v spremstvu staršev, a nekateri bodo v prihodnjih dneh že bolj ali manj samostojni. »Vsi vozniki se morajo zavedati, da so otroci v prometu nepredvidljivi, da si prometne predpise pogosto razlagajo po svoje, prav tako pa ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila,« opozarjajo na Policiji.

»Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je zelo pomembna. Seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani,« je še en razlog, zakaj v teh dneh velja še večja skrb kot sicer, pravijo na policiji.

Kot vsako leto bodo tako policisti v okolici šol in vrtcev v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa. Osredotočeni bodo predvsem na preseganje največjih dovoljenih hitrosti, umirjanje prometa, uporabo varnostnega pasu, vožnjo pod vplivom alkohola in podobno. Še posebno med prihodom učencev v šolo in odhodom domov. »V tem času policisti preverjajo varno hojo otrok in prečkanje ceste, opremljenost otrok z odsevnimi telesi za večjo varnost ob zmanjšani vidljivosti, opremljenost učencev 1. in 2. razreda z rumenimi ruticami, brezhibnost koles, koles s pomožnim motorjem in koles z motorjem, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki. Redno bodo preverjali tudi pravilno uporabo varnostne čelade,« svoje naloge pojasnjujejo policisti.

Na začetku šolskega leta policisti tudi poostreno nadzirajo tehnično brezhibnost vozil za prevoze otrok ter uporabo varnostnih pasov in dodatne opreme za privezovanje otrok v vozilih, s katerimi starši vozijo otroke v šolo. Na začetku šolskega leta za starše prvošolčkov pripravljajo tudi predavanja o prometni varnosti. Učencem predavajo o prometni vzgoji in jih spremljajo po šolskih poteh, jim svetujejo in jih učijo o pravilni udeležbi v prometu, pri tem pa opozarjajo na potencialne nevarnosti.

Tudi med šolskim letom sicer policisti veliko pozornosti posvetijo nadziranju organiziranih šolskih prevozov otrok in prevozov otrok, ki jih opravljajo njihovi starši, pod drobnogledom je tudi brezhibnost avtobusov za prevoz otrok na izlete, pri čemer nadzirajo tudi voznike.

V šolske klopi bo prvič sedlo 20.000 otrok

V šolske klopi se bo jutri sicer prvič usedlo več kot 20.000 otrok. Poleg policistov bo za večjo varnost v okolici šol v prvih dveh tednih novega šolskega leta delovalo tudi več kot 700 prostovoljcev, ki prihajajo iz združenja šoferjev in avtomehanikov, združenja motorističnih klubov in drugih nevladnih organizacij. Med prostovoljci so tudi gasilci, upokojenci in starši.

Nacionalna akcija Začetek šole pod okriljem Agencije RS za prometno varnost se je sicer začela že 24. avgusta in bo trajala do 13. septembra. »Agencija bo v tem času izvedla 15 preventivnih dogodkov po Sloveniji s svetovanjem glede varne udeležbe otrok v prometu in praktičnim prikazom. Promovirali bomo novo mobilno aplikacijo za pregled šolskih poti, ki bo predstavljena 1. septembra,« so napovedali.

Pred začetkom novega šolskega leta so že pripravili nasvete za starše in otroke, ki naj se v šolo odpravijo oblečeni v svetlejša oblačila in z odsevnikom. Na agenciji opozarjajo na pravočasen odhod proti šoli. »Pogoste so napake, ko se otroku mudi v šolo,« pravijo na agenciji, kjer starše pozivajo, naj poskrbijo za varnost svojih otrok, tako da se z njimi pogovorijo o tem, katera je najvarnejša šolska pot in kako naj ustrezno varno ravna v posamezni situaciji. »Pomembno je, da otroku posamezna pravila in ravnanje razložimo, pokažemo pa tudi opazujemo in spremljamo pri njegovi izvedbi ter pri tem ne pozabimo na pohvalo,« so še dodali.


Z leti se varnost otrok na splošno izboljšuje, v zadnjih petih letih na slovenskih cestah umrejo povprečno trije otroci do 15. leta, pred tem so bile številke višje, za najmlajše je bilo v zadnjih letih najbolj črno leto 2011, ko je umrlo šest otrok. Ne glede na izboljšanje varnosti pa so na agenciji prepričani, da je vizija 0 v tej kategoriji prometnih udeležencev uresničljiva. »To je edini mogoči cilj za vse, ki skrbimo za varnost otrok, ter za celotno družbo. Želimo si več prometne vzgoje na vseh ravneh izobraževanja, še več urejenih šolskih poti in ukrepov za umirjanje prometa na lokalni ravni ter tudi nadzora nad ravnanjem voznikov in potnikov,« pojasnjujejo.

Največ nesreč popoldne

Največ prometnih nesreč, v katere so vpleteni otroci, se sicer zgodi med 15. in 19. uro. V tem času imajo otroci večinoma prosti čas. Poleg tega so večinoma udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v vozilih, ko so starši in drugi odrasli odgovorni, da jih zavarujejo z uporabo otroških varnostnih sedežev in pripnejo z varnostnim pasom na vseh sedežih v vozilih. »Uporaba varnostnega pasu je nujna na vseh vožnjah, tudi najkrajših od doma do šole, saj ustrezno zavarovan otrok pri nižjih hitrostih ne bo utrpel hujših posledic morebitnega trka,« poudarjajo. Delež pripetih otrok v avtomobilu znaša več kot 90 odstotkov, vendar je ta delež najnižji na lokalni cestah in ulicah v naselju.