Otroka prevažala na zadnji polici avtomobila

Kranjski prometni policisti so 43-letni Nemki nadaljnjo vožnjo dovolili, ko je otroka ustrezno pripela z varnostnim pasom.

Objavljeno
29. julij 2013 13.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Kranj - V soboto okoli 22. ure so kranjski prometni policisti obravnavali 43-letno voznico osebnega vozila, katere otrok je med vožnjo ležal na zadnji polici, namesto da bi sedel na sedežu in bil pripet z varnostnim pasom. Policisti so voznici izdali plačilni nalog z globo 120 evrov, nadaljnjo vožnjo pa so ji dovolili šele, ko je bil otrok ustrezno pripet z varnostnim pasom.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj Bojan Kos, bi se voznica morala zavedati tveganj in nevarnosti tovrstne vožnje mlajšega potnika. Po Kosovih besedah verjetno tudi ni vedela, da lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti sedem kilometrov na uro, če človek leži, pa sploh nima možnosti da bi se kakorkoli zadržal.

Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli deset metrov globoko, medtem ko pri večjih hitrostih ta sila skokovito narašča, opozarjajo policisti in dodajajo, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 odstotkov manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.