Otroka vabil v kombi brez registrskih tablic

Ljubljanski policisti preiskujejo prijavo, da naj bi moški v Mekinjah v bel kombi, ki ni imel registrskih tablic, vabil otroka.

Objavljeno
05. junij 2015 16.28
Policija. Ljubljana 30. marec 2015.
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Mekinje - Neznani voznik belega kombija, na katerem naj ne bi bilo registrskih tablic, je v torek zvečer v Mekinjah pri Kamniku želel v vozilo zvabiti otroka, poroča spletni portal Siol. Na ljubljanski policijski upravi so potrdili, da so prijavo prejeli. »V zvezi prijave potekajo aktivnosti tako za izsleditev neznanega moškega in kombiniranega vozila, neznane barve, kot tudi razjasnitev dejanskih okoliščin dogodka,« je sporočila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko.

Ob tem poudarja, da se policisti občasno srečujemo s takšnimi obvestili in takoj v zaščito otrok reagiramo ter zadeve spremljajo predvsem v smeri identifikacije neznancev in ugotavljanja namena, saj samo ogovarjanje še ne predstavlja znakov kaznivih dejanj ali prekrška. »Starši naj se z otroci pogovarjajo o podobnih situacijah. Pogovor naj poteka v času, ko starši in otroci niso obremenjeni s konkretnimi primeri, ki so objavljeni v medijih in na svetovnem spletu,« je še zapisala.

Otrokom je treba tako pojasniti, naj ne vstopajo v tuja vozila, ne prejemajo daril neznanih oseb in naj ne sledijo neznanim osebam in to ne glede na obljube, da bodo dobili ali videli igračo, videli domačega ljubljenčka ali dobili sladkarije. »Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim ne,« pravi Pučkova.

V nadaljevanju policija priporoča, da otrok takoj pristopi do najbližje odrasle osebe, v trgovini ali na ulici. Odraslemu naj takoj povedo o dogodku, s tem se po navedbah policije lahko pridobi čim več informacij, na podlagi katerih lahko policija konkretizira svoje aktivnosti. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh, na primer tako da policijo na interventno številko 113.

Na policiji sicer poudarjajo, da vsako ogovarjanje še ne pomeni zlonamerno ogovarjanje, ko na primer nekdo sprašuje za pot ali sprašuje po konkretni osebi, gre v tem primeru za preprost pogovor občana z otrokom. Nikakor pa tudi v teh primerih otroci naj ne prisedejo v vozilo.

Policisti se pogosto srečujemo z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko in strah. »Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na številko 113 in ne šele po dnevu ali dveh, če tudi osebe (ali njihovi najbljižji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti,« so še zapisali policisti.