Otrokoma voščil lahko noč in ubil partnerko

Sin in hčerka za obtoženega očeta Danijela Hribernika nista našla lepih besed, trdita, da ju je pretepal.

Objavljeno
27. januar 2014 16.37
regent+DANIJEL HRIBERNIK
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Surov umor matere dveh otrok Katarine Sernec, ki ga je domnevno zagrešil njen dolgoletni zunajzakonski partner Danijel Hribernik, še ni razvozlan. Sodišče poskuša priti resnici do dna z zasliševanjem številnih prič, ki pa o razmerah v družini ne vedo tako rekoč nič.

Kaj je 39-letnega Hribernika tako razkačilo, da je dve leti mlajšo spečo partnerko 12. junija lani v občinskem stanovanju na Plaču v bližini avstrijske meje domnevno zabodel v prsi, zaradi česar je ta kmalu zatem umrla, ni povsem jasno. Tožilec Simon Grahornik je prepričan, da zaradi ljubosumja, saj je menda Hribernik pograbil nož po tem, ko je na partnerkinem telefonu uzrl sporočilo: »Naj bo biser ali kamen, ljubim te pa amen.«

Da odnos med zunajzakonskima partnerjema ni bil idiličen, gre razbrati iz izpovedi njunih otrok, ki jima na prostor za priče ne bo treba stopiti, zato je sodnica Barbara Nerat prebrala, kar sta povedala med preiskavo. Mladoletni sin je pojasnil, da je oče usodnega dne mamo prosil, naj mu iz lekarne prinese gaze, saj je bil pred kratkim na operaciji, a je mati to zavrnila, češ da se do nje grdo vede. Enako je povedala hčerka: »Mama mi je rekla, da jo je oče prijel za čop in jo butal v pralni stroj.« Dodala je, da sta se zadnjih 14 dni pogosto prepirala.

Otroka sta izpostavila, da je oče pil, nasilje v družini pa mu menda ni bilo tuje. »Velikokrat sem bil priča, ko je tepel mamo. Mislim, da je bil ljubosumen,« je povedal sin, ki je usodnega večera očetu prevezal rano in odšel v sobo, kjer sta s sestro gledala televizijo. Vstopil je oče, jima zaželel lahko noč, kar se je po besedah otrok zgodilo zelo redko, čez nekaj minut pa sta zaslišala materine krike. Stekla sta k njej, jo našla vso krvavo, na tleh pa ogromen kuhinjski nož, ki so ga uporabljali za rezanje kruha.

Hči je stekla na hodnik in poklicala na pomoč. Odzvala sta se moška, eden je poskušal krvavitev zaustaviti z brisačo, a so bile rane prehude. Patolog Boris Židanik je pojasnil, da je umorjena najverjetneje ležala, a tega ne more z gotovostjo potrditi. Pri obdukciji je našel eno vbodno rano z dvema kanaloma, globokima 13 in 19 centimetrov, takšno poškodbo pa je sposoben prizadejati tudi močno pijan človek, saj je bil nož oster in ni bilo treba uporabiti velike sile, je pojasnil.

Priče o Hriberniku, ki se spopada s hudo boleznijo, zaradi katere je ostal brez glasu, niso povedale nič slabega. Rejnica njegovih otrok Nada Jug je povedala, da ni nikoli slišala, da bi bil agresiven ali da bi koga udaril. Je pa dan pred umorom govorila s Katarino Sernec in ta ji je povedala, da je Hriberniku rekla, naj pobere svoje stvari, ker z njim ne zdrži več. »Vam je znano, da bi bil na koga ljubosumen?« je zanimalo odvetnika Klemna Vogrinca. »Tega ne vem. Enkrat je omenila nekega sodelavca,« je odvrnila Jugova.

Soseda Petra Kraner Hribernika nikoli ni videla pijanega. Niti usodnega dne, 20 minut pred umorom, ko sta se srečala na stopnišču, se ji ni zdelo, da bi ga zanašalo. »Ste kdaj slišali vpitje iz stanovanja?« je zanimalo odvetnika Vogrinca. »Nikoli.« Ste videli kakšno nasilje?« »Ne.«