Padec župana je imel za simbolično dejanje

Blaž Kujundžič trdi, da Miha Ješeta ni nameraval ubiti, ampak samo zbiti tako, da se ne bi huje poškodoval.

Objavljeno
21. februar 2017 21.24
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Blaž Kujundžič, ki mu na kranjskem okrožnem sodišču sodijo za poskus uboja župana Škofje Loke Miha Ješeta, je župana na kolesu septembra lani zbil z avtomobilom, ker je tako želel protestirati proti stanju v družbi. Župan je sprejel Kujundžičevo opravičilo, ki je zanj brezpredmetno.

Po besedah tožilke Helge Dobrin je Blaž Kujundžič z avtomobilom namerno trčil v župana Ješeta z namenom, da mu vzame življenje. Obtoženi namerno tudi ni zmanjšal hitrosti avtomobila, prav tako tudi ni ustavil, ko je trčil v župana, ampak se je ta na avtomobilskem pokrovu peljal še 30 metrov in je nato padel z avtomobila na cesto, pri čemer je doživel pretres možganov, si zlomil levo ključnico in zlomil vretence v hrbtenici, je ključne poudarke iz obtožnice povzela tožilka.

Odgovarjal le na vprašanja zagovornika

Kujundžič je včeraj po predstavitvi obtožnice odgovarjal le na vprašanja svojega zagovornika, odvetnika Dušana Csipa, ki ga je najprej vprašal, ali je županu s tem, ko je vanj zapeljal z avtom, hotel vzeti življenje. Kujundžič je dejal, da »ne, nikakor«. Povedal je še, da bi lahko pritisnil na plin, vendar ni nameraval razviti visoke hitrosti vožnje. Župana je želel zbiti tako, da ta ne bi utrpel prehudih poškodb, je zatrdil in dodal, da je vedel, po kateri poti se župan vsak dan s kolesom pelje v službo. Župan vedno nosi kolesarsko čelado, zato je Kujundžič pričakoval, da ob udarcu in padcu ne bo hudo poškodovan. S tem, ko je zbil župana, je simbolično padel župan kot predstavnik oblasti, ki je kriva za razmere v državi, je še pojasnil obtoženi, ki je dodal, da so bila opozorila o razmerah v družbi povedana že neštetokrat, pa odmeva ni bilo. Če bi župana hotel ubiti, bi potem, ko ga je zbil in je ta padel na tla, čezenj zapeljal z avtom, je dejal in dodal, da če bi nameraval ubiti župana, bi za to lahko uporabil tudi zložljivo vojaško lopato (ašov), ki jo vedno vozi v avtomobilu, pa je ni. Njegov namen je bil, da z avtom zadene le kolo, ne pa tudi župana, je rekel Kujundžič.

Po dogodku je župan obležal na cesti, kjer so ga videle priče, ki so mu tedaj pomagale oziroma poklicale reševalce in policiste. Priče so včeraj pričale na sodišču. Kujundžič se je nato odpeljal na policijsko postajo v Škofji Loki, kjer je dežurnemu policistu naznanil, da je zbil župana na kolesu. Včeraj je pričal tudi policist škofjeloške policijske postaje, ki je sprejel Kujundžičevo samoprijavo kmalu po nesreči, vendar v neposrednem soočenju ni potrdil Kujundžičeve izjave, ki naj bi ob prijavi dejal: »Povozil sem župana«. Policist je povedal, da je Kujundžič ob samoprijavi dejal, da je namenoma zbil župana na kolesu. Zatrdil je tudi, da je Kujundžič ob samoprijavi uporabil besedo namenoma, kar po policistovem zagotovilu drži stoodstotno.

Na prostoru za priče je nastopil tudi Miha Ješe, ki je povedal, da se je na dan nesreče kot ponavadi peljal v službo. Malo pred stavbo Tehnika je za seboj slišal hrup, je povedal, ki je pri tem pogledal na merilnik hitrosti na kolesu, ki je kazal 24 kilometrov na uro, in zapeljal tik ob desni rob ceste. »Rekel sem si, kako lahko tako hitro vozi na območju, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro«, je pred sodnico Marjeto Dvornik povedal Ješe. Udarec je prišel od zadaj, je dejal, ki se vseh poznejših dogodkov ne spomni več.

Opravičilo sprejel, a zanj nima posebne teže

Na sodišču je Kujundžič nato pristopil k Ješetu in se mu za dejanje opravičil. Župan, ki od prejšnjega ponedeljka spet polnomočno dela, je dejal, da opravičilo sprejema, a da je zanj to povsem nelogično. Opravičilo je pričakoval, čeprav zanj nima kakšne posebne teže. »Bolj pametno bi bilo, da do tega dogodka, ki je res čisto neracionalen in nedoumljiv, ne bi prišlo,« je dejal Ješe, ki je ocenil, da je šlo pri tem za prvi atentat na političnega funkcionarja v Sloveniji. Dogodek je na županu pustil določene posledice, malo psihičnih, malo fizičnih, vendar o teh župan javno ne želi razpravljati. Župani sicer niso posebej izpostavljeni nevarnosti, je še ocenil Ješe in dodal, da je šlo le za posamezni izpad.

Pooblaščenec Miha Ješeta, odvetnik Aljoša Ravnikar, je dopolnil Ješetov premoženjskopravni zahtevek. Zaradi povzročitve hudih telesnih poškodb, duševnih bolečin, izpada dohodka in materialne škode Ješe od Kujundžiča skupaj terja okoli 55.000 evrov odškodnine, kar je znesek brez obresti.

Zaslišani so bili še Kujundžičevi družinski člani. Med pričanjem izvedenke psihiatrične stroke je sodnica javnost izključila z obravnave, po njenem pričanju pa je tožilka Helga Dobrin dejala, da razmišlja o spremembi obtožnice.