Palec desnice utegne pokopati prevoznika Kunića

Na paketih konoplje, ki so bili zaseženi na Obrežju, prepoznane štiri sledi obtoženega Mladenka Kunića.

Objavljeno
12. avgust 2013 14.25
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – Bosanskemu delodajalcu, ki je 7. marca letos poslal svojega voznika Mladenka Kunića iz Prijedora z naloženim tovornjakom v Italijo, se ni niti sanjalo, da njegov prevoznik, ki ga je zaradi neresnega dela, kraje goriva na Barju pri Ljubljani in namigov, da se ukvarja z mamili, enkrat že odpustil, prevaža dvajset kilogramov konoplje.

V podvozju priklopnika je bilo v petih vrečah za smeti skritih slabih dvajset kilogramov konoplje. Po ocenah kriminalista bi zanjo iztržil od osemdeset do sto tisoč evrov, ulična prodaja pa bi to ceno še dvignila.

Obtoženi ne ve, kako se je droga znašla v njegovem avtu, zato je bil »presenečen«, ko so bili na vrečah najdeni njegovi prstni odtisi. Ves čas je poudarjal, da se je pred odhodom v Slovenijo ustavil v kraju Međuvođe, kjer je nakupil nekaj stvari za na pot, s čimer je namignil, da bi mu lahko tam drogo podtaknili. Da se je tam res ustavil, je pokazal tudi posnetek, saj bosanski delodajalec svoje voznike spremlja prek satelita. Tako je iz satelitskega posnetka razbrati, da se je v Međuvođu vozilo dvakrat premaknilo. Na vprašanje tožilca, ali je možno, da premik pomeni, da je Kunić odpel prikolico in pomaknil vozilo nazaj, je delodajalec iz Bosne povedal, da je to možno, ne more pa tega potrditi.

Telefoni in SIM-kartice

Obtoženi Kunić je pogosto menjaval telefonske številke, njegov delodajalec je povedal, da ga je bilo zaradi tega težko dobiti. Za obtoženega je običajno, da v štirih letih zamenjaš tri telefonske številke, za kriminalista, ki je zadevo preiskoval, pa ne. Tako so kriminalisti zasegli več telefonov in še več SIM-kartic iz različnih držav, tudi iz Slovenije. Posameznih SIM-kartic niso mogli prebrati, ker so bile zakodirane.

S tem je bil Kunić postavljen na laž, saj je trdil, da svojih telefonov nima zakodiranih, ker si ne more zapomniti vseh kod. Na pripombo zagovornika, da vozniki, ki vozijo skozi več držav, uporabljajo več SIM-kartic, je kriminalist iz izkušenj povedal, da delodajalec ponavadi izroči šoferju SIM-kartico ciljne države, v tem primeru je bila to Italija. Pozornost pa je vzbudilo to, da je imel Kunić več SIM-kartic iste države, tudi Slovenije, čeprav to ni bila njegova ciljna država. »Tisti, ki se kot člani združbe ukvarjajo z drogo, pa imajo navadno različne kartice različnih držav, in ko droga prispe na cilj, takšne kartice ponavadi uničijo,« je svoje izkušnje pojasnil kriminalist.

Izstopajoči palec desnice

V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, kjer so preiskovali in analizirali vreče, v katerih je bila droga, so na vrečah odkrili več sledi papilarnih žil, štiri od njih pa so bile dovolj kakovostne oziroma je bilo na njih dovolj individualnih značilnosti za identifikacijo. Ugotovili so, da je vse štiri sledi povzročil palec desne roke obtoženega Kunića. Njegovemu zagovorniku se je to zdelo čudno, izvedenki Martini Truden Konstantinović pa ne, poleg tega je skladnost sledi potrdil tudi njen neodvisni sodelavec.

Po mnenju zagovornika bi bile lahko te sledi podtaknjene, kar se je že dogajalo v praksi, odmeven je bil primer izpred petih let, ko je šlo za zlorabo prstnega odtisa pri nemškem notranjem ministru. Zato je zagovornik predlagal še zaslišanje avtorja analize bioloških sledi, laboratorij pa naj se po njegovem mnenju izjasni tudi o številčnem neskladju vreč, ki so bile v obdelavi. Nacionalni forenzični laboratorij naj bi od Policijske uprave Novo mesto prejel pet praznih modrih vreč, pozneje pa se govori o desetih vrečah.

Sojenje se bo nadaljevalo po sodnih počitnicah.