Par zanika, da je omamil in zlorabil dekle

Obtožena trdita, da je oškodovanka uživanje mamil in spolne igrice predlagala sama.

Objavljeno
22. avgust 2013 17.21
Začetek sojenja v kazenski zadevi proti Boštjanu Molku in Mateji Zorko, v Ljubljani 22. Avgusta 2013.
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Brez navzočnosti javnosti sta se na sodišču včeraj zagovarjala Boštjan Molk in njegovo dekle Mateja Zorko. Obtožena sta spolne zlorabe slabotne osebe v sostorilstvu in povzročitve lahke telesne poškodbe, Molk pa še omogočanja uživanja prepovedanih drog in prometa s prepovedanimi drogami.

Borovničanu Boštjanu Molku, star je 22 let, in njegovemu eno leto starejšemu dekletu Mateji Zorko iz Ljubljane na junijskem predobravnavnem naroku ni niti na misel prišlo, da bi priznala, da sta februarja uničila življenje znanki Š. C. Vztrajata, da je nista napila in nakadila, da ji v pijačo nista nalila droge GHB in jo nato prisilila v spolni odnos.

Tožilci so za Molka predlagali tri leta in štiri mesece zapora, za Zorkovo pa leto in deset mesecev zapora. Oba sta obtožena spolne zlorabe slabotne osebe v sostorilstvu (zagroženih do osem let zapora) in povzročitve lahke telesne poškodbe (do enega leta zapora), Molk pa še omogočanja uživanja prepovedanih drog (do osem let) in prometa s prepovedanimi drogami (do deset let zapora). Zaradi mamilarskih grehov je bil Molk lani sicer že obsojen na dve leti pogojnega zapora, zanj pa še vedno velja petletna preizkusna doba.

Žrtev zahteva odškodnino

Pooblaščenka žrtve je na sodišče vložila odškodninski zahtevek v višini 6000 evrov, ki vključuje odškodnino za strah, poseg v osebnostne pravice, prizadeto dostojanstvo in posledični občutek manjvrednosti in odrinjenosti.

V obtožnici piše, da sta Molk in Zorkova spolno občevala z oškodovanko proti njeni volji, saj je bila zaradi opitosti in zadrogiranosti povsem nemočna, da bi se temu uprla. Zgodilo se je konec februarja v kletnih prostorih stanovanja v bližini Borovnice, kjer sta obtožena oškodovanko menda na kavču dnevne sobe slekla, poljubljala, obtoženi pa ji je v nožnico porinil neznani predmet in jo stiskal za vrat.

Padla je tudi kakšna klofuta. Tožilstvo je prepričano še, da je oškodovanka paru jasno povedala, da z njima noče imeti spolnih odnosov. A povsem upreti se ni bila zmožna, saj sta ji prej v pijačo stresla drogo GHB in amfetamin. Še pred tem je oškodovanka prostovoljno pila alkohol in kadila travo.

Ko je izgubila zavest, sta jo odvlekla pod prho

A spolne igrice so ušle izpod nadzora, ko je nesrečnica izgubila zavest. Obtoženca sta jo odvlekla do kopalnice, vendar se niti pod prho ni odzivala, zato sta na pomoč poklicala reševalce. Na urgenci so jo najprej oskrbeli zaradi zastrupitve, na njenem telesu pa so zdravniki opazili poškodbe. Sodna izvedenka za ginekologijo je pozneje ugotovila, da se je pri oškodovanki brez dvoma zgodil nasilni spolni odnos. Toksikološke preiskave pa so potrdile, da je uživala prepovedane droge, ki so jih pozneje v hišni preiskavi našli in zasegli pri obtoženem.

Oškodovanka je v preiskavi povedala, da jo je najprej začela poljubljati in otipavati obtožena, pozneje pa je prišel še Molk z odpetimi hlačami in kazal penis. Dejala je še, da je Zorkova predlagala trojčka, čemur je nasprotovala. Obtožena Zorkova je v preiskavi povedala, da je Š. C. že v lokal prišla pijana in začela izzivati Molka, prav ona pa da je tudi predlagala, da se gredo trojčka, ko se je bližal čas odhoda proti domu, pa je zaradi strahu pred svojim fantom, da je ne bi videl pijane, prosila, ali sme z njima.

V hiši je po njenih besedah nenadoma nastala prava drama. Oškodovanka se je nehala odzivati, niti njuni klici je niso predramili. Klofnila jo je, da bi jo spravila k sebi, morda jo je klofnil tudi njen partner, toda nič ni pomagalo. Ko jo je spravila v kopalno kad in jo začela polivati z vodo, je začela celo pljuvati kri in glasno stokati, zato je Molk poklical 112.

Od kod droga, ki so jo našli v hišni preiskavi, ne ve

Nekaj podobnega je v preiskavi povedal tudi Molk. Dekleti sta bili v dnevni sobi, on pa je ostal v kuhinji. »Nenadoma je zaropotalo, Š. C. je padla, začela je spuščati nekakšne čudne zvoke, le krilila je z rokami, sicer pa sploh ni bila pri sebi.« Prijel jo je za glavo, jo z dlanjo udaril po licu, Mateja jo je spravila v kopalnico, on pa je poklical reševalce.

V včerajšnjem zagovoru, za javnost je bil odprt le del, ko je govoril o mamilih, je povedal, da oškodovanka pred njim oziroma v njegovi hiši ni kadila marihuane. Glede majhne količine mamil, ki so jo našli pri hišni preiskavi, pa je povedal, da pravzaprav ne ve, od kod je. »Morda je droga ostala še od prej ali pa jo je v hišo kdo prinesel,« je zatrdil.