Partnerko do smrti tolkel po glavi

Osumljenec je menda policiji sam naznanil, da je v stanovanju truplo.

Objavljeno
03. oktober 2017 21.34
dav
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
Maribor – Preiskovalci umora 45-letne Vlatke P. sumijo, da je njeno truplo v stanovanju bloka na Preradovičevi ulici 17 v Mariboru ležalo že od minule sobote. Policisti so v poznem ponedeljkovem popoldnevu dobili klic, da je bila Mariborčanka umorjena v svojem stanovanju. Ob prihodu prvih patrulj na kraj dogodka se je intimni partner zdaj že pokojne, 36-letni Bojan S., zabarikadiral v stanovanju, a se je pozneje brez posredovanja policije predal. Motiv ostaja skrivnost.

Ko so policisti predvčerajšnjim nekaj minut po 18. uri prejeli telefonski klic na številko 113, nihče ni pričakoval, da bo moški glas na drugi strani zveze naznanil, da v enosobnem stanovanju v blokovskem naselju na Studencih leži truplo. Kdo je klical, je prezgodaj govoriti, a vse kaže, da je slušalko pograbil osumljenec umora. Ko so prve patrulje prispele na dovozno cesto pred blokom, v katerem so skoraj izključno neprofitna stanovanja, so že vedeli, da imajo opraviti z nevsakdanjim moškim. Bojan S. ima v policijskih arhivih debelo kartoteko, polno kaznivih dejanj z elementi nasilja. In ker se je osumljenec zabarikadiral v stanovanje, ki je opremljeno s protivlomnimi vrati, policistom ni preostalo drugega, kot da so na pomoč poklicali pripadnike specialne enote.

Poleg specialcev še pogajalec

Ker so si prizadevali, da bi se drama končala brez prelivanja dodatne krvi, so policisti aktivirali tudi pogajalca. A še preden so pripadniki specialne enote in pogajalec prispeli do mesta pod Pohorjem, je drama dobila srečen konec. Na prigovarjanje je Bojan S. po dobri uri odklenil vrata in se sam predal policistom. Ti so zatem preiskali notranjost stanovanja v pritličju in našli truplo pokojne Vlatke P. Zavito je bilo v posteljne rjuhe in glede na videz je vse kazalo, da je ženska mrtva že dalj časa. »Kraj dogodka sta si ogledala dežurna preiskovalna sodnica in državna tožilka,« pravi Miran Šadl, tiskovni predstavnik na Policijski upravi Maribor.

»Bojana sem v ponedeljek, tik preden je prišla policija, videla, kako je pritekel čez cesto in se namenil proti vhodu v blok. Zdelo se mi je nevsakdanje, saj je ves čas pogledoval okoli sebe, kakor da bi se bal, ali ga kdo opazuje,« nam je razlagala soseda in namignila, da je imel Bojan stalno prebivališče drugje in je k svoji partnerki bolj ali manj redno prihajal na obisk. Njuno razmerje je bilo domnevno zelo pestro. Med njima so bila menda velikokrat nesoglasija, ki so velikokrat prerasla v prepir. Njuna ljubezenska veza je bila zmeraj na preizkušnji, enkrat naj bi se celo za dalj časa razšla, a sta ponovno našla drug k drugemu.

Čistilka slišala prepir

Zanimivo je, da so nam sosedje znali povedati, da je čistilka, ki je v soboto zgodaj zjutraj čistila hodnik bloka, izza vrat stanovanja Vlatke P. slišala glasen prepir. To naj ne bi bilo nič neobičajnega, a kljub vsemu gre sklepati, da se je umor zgodil prav v soboto okrog pete ure zjutraj. Rezultatov obdukcije še ni, a Vlatka P. je menda umrla zaradi udarcev s topim predmetom po glavi. Policisti so včeraj pospešeno iskali morilsko orožje, a ga še niso našli. Med drugim so preiskovalci na Teznem, kjer ima osumljeni prijavljeno stalno prebivališče, opravili hišno preiskavo osumljenčevega stanovanja. Iskali so stvari, ki bi osumljenca povezovale z umorom na Preradovičevi ulici.

Kaj je prispevalo k tragediji, ne ve nihče. »V tej fazi kriminalistične preiskave lahko potrdim zgolj to, da gre za nasilno smrt 45-letnice. V zvezi s tem nasilnim kaznivim dejanjem smo pridržali eno osebo. Kriminalistična preiskava se intenzivno nadaljuje, odrejena pa je tudi sodna obdukcija pokojne. Opraviti je treba še vrsto kriminalistično-tehničnih opravil in zbrati dodatna obvestila. Šele potem bomo lahko ustrezno okvalificirali kaznivo dejanje,« je pojasnil Šadl. Več sklepov o kaznivem dejanju naj bi policisti predstavili danes. Zato tudi motiv za umor za zdaj ostaja neznanka. Gre pa verjeti sosedom, da sta si Vlatka P. in osumljeni večkrat grdo skočila v lase. Tako je domnevno Vlatka P. svojega partnerja pred dobrim letom okrivila, da jo je z granitno kocko udaril po glavi. Tudi takrat so menda posredovali policisti, a zadevo sklenili zgolj s poročilom, saj niso našli dovolj trdnih dokazov za trditve nesrečne ženske.