Patria II: sojenje se začenja 11. novembra

Na predobravnavnem naroku se je upokojeni brigadir Peter Zupan izrekel za nedolžnega, Jure Cekuta na sodišče ni prišel.

Objavljeno
11. oktober 2013 17.11
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Tudi Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je v t.i. zadevi Patria II zavrnil predlog za izločitev dokazov, kakor je predlagala obramba. Zagovornik obtoženega Jureta Cekute je v četrtek vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zoper sklepa obeh sodišč, datumi glavnih obravnav pa so kljub temu že razpisani.

Sojenje se bo začelo 11. novembra, do konca meseca pa se bodo zvrstile predvidoma še tri obravnave, so za STA pojasnili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Predobravnavni narok je potekal 15. maja, ko se je obtoženi upokojeni brigadir Peter Zupan izrekel za nedolžnega. Soobtoženi slikar Jure Cekuta na sodišče ni prišel, saj da krivde po obtožbi ne priznava. Obramba je na naroku predlagala izločitev pretežnega dela dokazov.

Kot je tedaj pojasnil zagovornik Cekute Matjaž Pajk, je 90 odstotkov dokazov pridobljenih na Finskem oziroma v Avstriji. Njihova zakonodaja pa se v pretežni meri razlikuje od slovenske, predvsem glede izdajanja odredb za hišne preiskave in same izvedbe teh preiskav. Prav tako naj bi dopuščala nekatere kršitve človekovih pravic.

Cekuta in Zupan sta obtožena prodajanja podatkov, ki jih je bila Patria pripravljena plačati, pri tem pa naj bi pridobila med 400.000 in 500.000 evrov protipravne premoženjske koristi, ocenjuje tožilstvo. Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, česar je obtožen Zupan, oziroma napeljevanja k temu dejanju, kar tožilstvo očita Cekuti, jima grozi do osem let zapora, je na predobravnavnem naroku pojasnil vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc.

Tudi v prvem sojenju v zadevi Patria, v katerem so bili junija na prvi stopnji obsojeni predsednik SDS Janez Janša, lastnik Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič, se je sodišče odločilo upoštevati dokaze iz tujine, čeprav jih je obramba izpodbijala.