Patria: zaslišanja po videokonferenci tudi danes ni bilo

Sodišče želi po videokonferenci zaslišati Riedla, Hansa Petra Wilhelmerja in Christiana Ivanovskega.

Objavljeno
02. april 2012 13.34
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Glavna obravnava v zadevi Patria se je na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevala z branjem listin v odsotnosti Janeza Janše ter Walterja Wolfa. Kot je pojasnila okrajna sodnica Barbara Klajnšek, sodišče z Dunaja še ni odgovorilo na njihovo zaprosilo za zaslišanje obtoženih v avstrijskem delu procesa preko videokonference.

Sodišče želi po videokonferenci zaslišati prvoobtoženega v avstrijskem procesu, poslovneža Hansa Wolfganga Riedla, ter direktorja družbe ICB Hansa Petra Wilhelmerja in bančnika Christiana Ivanovskega.

Janša se je za današnjo obravnavo opravičil zaradi nujnih in neodložljivih sestankov v zvezi s pripravo rebalansa državnega proračuna. Kot je dodatno pojasnil njegov zagovornik Franci Matoz, se obdolženčeve obveznosti nanašajo na sklenitev socialnega sporazuma in so neodložljive. Predlagal je sojenje v Janševi nenavzočnosti.

Enako je za Wolfa predlagal njegov zagovornik Andrej Kac. Pojasnil je, da se Wolf v Kanadi ambulantno zdravi v kardiovaskularnem centru in ni sposoben za dolgotrajna potovanja ter menjavo časovnih pasov. Kac je napovedal, da naj bi se Wolf sojenja udeležil v prvi polovici maja.

Sojenje slovenski peterici obdolženih - predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.