Pavel Rupar na zatožni klopi

Nekdanjega župana Tržiča tožilstvo preganja zaradi domnevnega oškodovanja občinskega proračuna za 40.000 evrov.

Objavljeno
03. januar 2012 14.41
I. R., kronika
I. R., kronika

Kranj - Danes bi se ob 8.30 na kranjskem okrožnem sodišču moralo začeti sojenje Pavlu Ruparju, nekdanjemu županu Tržiča.

Tožilstvo mu očita, da je pri načrtovani gradnji kanalizacijskega omrežja, ki bi jo moral izvesti koncesionar, dunajsko podjetje Aquaplus, zlorabil položaj z namenom pridobitve premoženjske koristi v višini 40.000 evrov.

Občina Tržič je septembra 2002 z Avstrijci sklenila sporazum o gradnji, obratovanju in financiranju kanalizacijskega sistema ter čistilne naprave.

Projekt je propadel, na nepravilnosti pri njem pa je aprila 2005 opozorilo tudi računsko sodišče. Avstrijci so trdili, da so posredniku v tem poslu, ki ga sicer niso izpeljali, saj je Tržič pridobil evropsko sofinanciranje in koncesionar ni bil več potreben, izročili ček za 40.000 evrov kot povračilo vložka občine v posel.

Posrednik je ček menda unovčil in gotovino izročil Ruparju, namesto da bi končala na občinskem računu. Zaradi premoženjske škode tržiška občina od Ruparja zahteva vrnitev 40.000 evrov skupaj z obrestmi.

Začetek glavne obravnave je bil napovedan že trikrat, a sojenja doslej niso uspeli začeti. Julija oziroma avgusta lani je Rupar na sodišče prišel brez zagovornika in se ni želel zagovarjati sam.

Drugič se sojenje ni začelo zaradi obtoženčevih zdravstvenih težav, novembra pa na narok ni bilo nikogar od tožilcev, saj so ti imeli izobraževalne dneve.