Pazite se Ideal Servisa in podobnih prevarantov ter njihovih lažnih nagrad

Sodišče EU je odločilo, da so oglasi »Zadeli ste nagrado« nezakoniti.

Objavljeno
27. februar 2013 13.59
Posodobljeno
28. februar 2013 05.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper, Maribor – Koprsko dopisništvo Dela je obiskal Šime Sučič, nadvse razočaran nad prevaro, ki so si jo privoščili tuji poslovneži, lastniki Ideal Servisa, podjetja s sedežem v Mariboru. Sporočili so mu, da je dobitnik 17.000 evrov nagrade, če kupi nekaj njihovih izdelkov. To je storil konec januarja in po dveh tednih ugotovil, kako so ga prevarali.

»Nagrada bi mi veliko pomenila, saj bi se vsaj začasno rešil hudih stisk. Potem ko sem poskušal priti do 'zagotovljenih' 17.000 evrov, so mi 15. februarja poslali dopis, v katerem piše, da nisem dobitnik tega denarja, ampak le številke, ki gre ob naročilu katerega koli izdelka iz prodajnega kataloga Ideal Servisa v boben za žrebanje, ki bo v začetku prihodnjega leta. Pravila igre so res napisana, vendar niti približno niso jasna in razumljiva. Šele po tem, ko so mi poslali dopis, sem ugotovil, da so me ogoljufali. Zelo sem jezen. Novinarji to morate objaviti, da bi preprečili številne druge podobne goljufije,« je povedal Šime Sučič.

Res smo na spletnih straneh kaj kmalu ugotovili, da je v Sloveniji konec januarja in februarja dobilo takšno »nagrado« od Ideal Servisa na stotine državljanov, ki so bili hudo jezni, ogorčeni in razočarani. Bentijo predvsem nad državo, ki ji takim prevarantom ne uspe stopiti na prste.

Nekateri so trdili, da bodo sprožili kazenski postopek. Vsi osmoljenci so dobili enako obvestilo, s petimi imeni dobitnikov. Vsi so imeli tudi isto »srečno dobitno številko« 955013. Poleg »srečnežev« pa so zapisali še štiri izmišljena ista imena: Andreja Novak, Janez Horvat, Mira Belec in Marjan Urankar.

Telefoni Ideal Servisa zvonijo v prazno, včasih pa ga tamkajšnja uslužbenka le dvigne in pove, da odgovornih ni mogoče dobiti, ker so odsotni, in da ona ne sme dajati nobenih izjav. Tako upajo, da bi se zanje neprijetni del zgodbe končal.

Na državni tržni inšpekciji so pred dnevi za enega od slovenskih medijev odgovorili, da so nemočni: »Izdamo jim odločbo, nato igro prenehajo, a imajo kmalu novo.« Podjetje Ideal Servis, družba za trgovino, založništvo in storitve, je aktivno, ustanovil ga je tuji »podjetnik« Patrick Meunier, ki je tudi njegov zastopnik, v Sloveniji nima uradno nobenega zaposlenega. Leta 2008 je v Sloveniji ustvarilo 1,37 milijona evrov prihodkov, leta 2011 le še 51.230 evrov in prikazalo za 13.213 evrov izgube.