Pazljivo s pirotehniko in pri pokanju z možnarji ali karbidom!

Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji.

Objavljeno
03. april 2015 18.05
fon:*nov*Moz1.RGB
J. S., kronika
J. S., kronika

Ljubljana - V prazničnem času se običajno poveča uporaba pirotehničnih sredstev, zato policisti opozarjajo na previdnost pri ravnanju z njimi. Pirotehnična sredstva so v zabavo le posameznikom, mnogim občanom pa je njihovo pokanje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti.

Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki uporabljajo ognjemetne izdelke 1. in 2. kategorije.

Policija še posebej opozarja na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Kdor uporablja karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 evra.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. V nasprotnem primeru se kršitelj na podlagi 8. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru kaznuje z globo najmanj 83.46 evra.

Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana.

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 2. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki ni dovoljeno uporabljati. Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi na podlagi 48. člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov.