Pešci med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu

Policisti PU Novo mesto so v minulem letu obravnavali 41 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, kar je enako kot leta 2009. V prometnih nesrečah je en pešec umrl, pet se jih je hudo, 34 pa lažje poškodovalo. Šest nesreč so z neustreznim ravnanjem povzročili pešci sami.

Objavljeno
07. januar 2011 13.56
Ba.P., delo.si
Ba.P., delo.si
Novo mesto - Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu, policisti pa ugotavljajo, da so največkrat žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Ti so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi v jesenjskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, zaradi megle, dežja in snega pa je vidljivost slabša.

Policisti zato pešcem za večjo varnost v prometu svetujejo naj s svetlimi oblačili in odsevnimi trakovi ali kresničkami poskrbijo predvsem za to, da bodo vidni. Pešci pa morajo, da bi se izognili nesrečam, upoštevati tudi prometne predpise - hoja po pločniku lali ob levem robu ceste in prečkanje ceste na označenih prehodih sta le dva od pomembnejših.

Seveda pa so za varnost pešcev odgovorni tudi vozniki, ki pogosto ne upoštevajo, da so udeleženci v prometu tudi oni. Policisti zato voznikom svetujejo naj na območjih kjer se zadržujejo pešci (predvsem v okolici šol in v naseljih) vozijo še posebno previdno, hitrost prilagodijo voznim razmeram, izven naselij pa vozijo po sredini voznega pasu. Tako se namreč možnost trka s pešcem, ki hodi ob cestišču, zmanjša.

Leta 2009 so novomeški policisti obravnavali 41 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, od tega so jih deset povzročili pešci sami. Dva pešca sta v prometnih nesrečah umrla, štirje so se hudo poškodovali, 31 pa lažje.