Pet let zapora za prodajo pištole, s katero je bila ubita mati treh otrok

Višje sodišče je Francu Novaku, ki je za 15.000 evrov prodal orožje Janezu Žnidarju, kazen zvišalo za eno leto.

Objavljeno
26. oktober 2016 15.27
I. R., STA
I. R., STA

Ljubljana − Ljubljansko višje sodišče je Francu Novaku zaradi pomoči pri uboju Marjete Bervar dosodilo pet let zapora. Po prepričanju sodišča je Janezu Žnidarju, obtoženemu umora matere treh otrok, prodal pištolo in ga podučil, kako naj z njo rokuje, piše STA.

Marjeta Bervar je pod Žnidarjevimi streli obležala 23. maja 2014 v Zgornjih Jaršah pred vhodom v poslovno stavbo. Preiskovalci so ugotovili, da je smrtonosno orožje in naboje morilcu priskrbel ter prodal ravno Novak. Še več, preiskava je pokazala, da je menda Žnidarju dal tudi podrobne inštrukcije, da bo smrt neizogibna. Menda ga je podučil, da mora v žrtev izstreliti vsaj štiri, če ne celo šest nabojev, da bo zanesljivo umrla. Ker se je Žnidar poigraval z mislijo, da bi po uboju storil samomor, mu je Novak menda pojasnil, da bo ta zagotovo uspešen, če pištolo pod pravim kotom nastavi na sence in sproži.

Po končani sodni preiskavi je stekel kazenski postopek. Žnidar se je na zatožni klopi znašel zaradi uboja v stanju neprištevnosti, Novak pa zaradi pomoči pri uboju. Marca lani so mu ljubljanski okrožni sodniki prisodili osem let in pet mesecev zapora, ker je morilcu prodal pištolo za 15.000 evrov in mu tudi svetoval, kako naj jo uporabi, da bo žrtev res umrla, medtem ko so Žnidarju zaradi neprištevnosti izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Višje sodišče je del sodbe, ki se nanaša na Žnidarja, potrdilo, za Novaka pa razveljavilo. Obramba namreč ni dobila priložnosti, da bi morilca zaslišala, kar je bila bistvena kršitev kazenskega postopka, poleg tega so višji sodniki prvostopenjskemu sodišču naložili razjasnitev dvoma o morilskem orožju, ki ga sicer niso nikoli odkrili. Žnidar je namreč trdil, kar je v obtožnici povzelo tudi tožilstvo, da je Bervarjevi, materi treh otrok, vzel življenje z beretto, forenziki pa so ugotovili, da je bila najverjetneje umorjena s pištolo makarov.

V ponovljenem sojenju so Novaku na okrožnem sodišču dosodili pol manjšo kazen − štiri leta zapora, ker je sodišče ocenilo, da Novak med prodajo pištole Žnidarja ni podučil, kako mora moriti. Višji sodnik so delno ugodili pritožbi tožilstva in Novaku kazen zvišali za eno leto.

Novak je sicer prodajo orožja Žnidarju priznal, ni pa vedel, tako je ves čas vztrajala njegova obramba, da jo bo kupec uporabil za uboj.

Žnidar nadlegoval žrtev

Konec junija je na sodišču potekal postopek o preverjanju ustreznosti varnostnega ukrepa obveznega psihaitričnega zdravljenja za Žnidarja. Na mariborski forenzični psihiatriji ugotavljajo, da naj bi bil še vedno blodnjav in nekritičen do svojega dejanja, bistvenega izboljšanja pa pri njem menda tudi ni pričakovati, zato so zanj predlagali stalno namestitev v socialno varstveni zavod.

Žnidar je žrtev, kot je bilo razumeti ob izreku varnostnega ukrepa, ubil zaradi občutka prikrajšanosti in ogroženosti, saj so ji njeni starši, kot je povedal, prepovedali, da bi se družila z njim, in mu dajali vedeti, da ni dovolj dober zanje, ker ni tako premožen kot oni. Tako ga je začel prevevati občutek manjvrednosti, prepričanja, da se mu dogaja krivica, pa ni nikoli opustil.

Bervarjevo je dolga leta nadlegoval, predvsem s pismi, zato je proti njemu vložila tožbo. V pismih je natrosil vrsto laži o njeni družini, izmislil pa si je tudi razmerje z njo, ki pa ga nikoli ni bilo, je še bilo slišati na sodišču.