Pet ovadenih, štirje v priporu zaradi kokaina

Novogoriški kriminalisti v sodelovanju z italijanskimi kolegi razbili kriminalno združbo.

Objavljeno
11. september 2017 16.24
suhadolnik KOKAIN (ZA NEDELO)
I. R.
I. R.

Nova Gorica - Novogoriški kriminalisti so v sodelovanju z italijanskimi kolegi iz Nabrežine in kriminalisti uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave razkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s prodajo kokaina na območju Slovenije in Italije. Kazensko so ovadili peterico, od tega so štirje končali v priporu.

V dlje časa trajajoči preiskavi so ugotovili, da je 62-letni slovenski državljan, doma iz okolice Nove Gorice, italijanskim državljanom prodajal kokain in konopljo. Ob usmeritvah novogoriškega okrožnega državnega tožilstva so kriminalisti intenzivno pridobivali dokaze in prejšnjo sredo odvzeli prostost petim ljudem. Naslednjega dne so novogoriški kriminalisti s kazensko ovadbo na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku novogoriškega okrožnega sodišča pripeljali štiri osumljence, in sicer 62-letnika in 35-letnika iz okolice Nove Gorice ter 33-letnika in 30-letnika iz Nove Gorice. Kazensko so ovadili še 33-letnika iz okolice Nove Gorice. Sumijo jih storitve 155 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zoper tri osumljence odredil pripor.

Kot poročajo z novogoriške policijske uprave, so osumljenci člani dobro organizirane kriminalne združbe, ki je prodajala kokain na območju Nove Gorice in Italije. Kupce naj bi z mamili na območju Nove Gorice zalagal 62-letnik, ki je kokain prodajal 33- in 35-letniku, da sta ga prodajala naprej. Poleg tega je 62-letnik drogo prodajal italijanskim državljanom, ti pa so jo preprodajali v Italiji. Dvainšestdesetletniku je drogo priskrbel 33-letnik, ta pa jo je dobil od 30-letnega Novogoričana. Kriminalisti so v okviru preiskave zasegli slab kilogram kokaina, manjše količine konoplje in hašiša ter pripomočke za prodajo droge, denar od prodanih mamil, telefone, računalnike in druge predmete, o katerih sumijo, da so jih osumljenci uporabljali pri izvrševanju kaznivih dejanj. Slovenski kriminalisti in policisti so opravili 16 hišnih preiskav prostorov in osebnih avtomobilov ter pet osebnih preiskav, italijanski orožniki pa so hišne preiskave opravili na območju Furlanije - Julijske krajine.

»Ker gre za zasežen kokain, ki je zelo dobre kakovosti, kriminalisti predvidevajo, da bi z redčenjem na kakovost ulične prodaje dosegli trikratni volumen in s tem tudi potrojili nelegalni zaslužek,« dodajajo na novogoriški policijski upravi.

V zaključni akciji, ki je potekala na območju novogoriške policijske uprave in območju Italije, je sodelovalo več kot 70 kriminalistov, policistov, policistov specialne enote policije, več policistov s psi za iskanje droge ter italijanski orožniki.