Peter Zupan na sodišče vložil ponarejen dokument?

Nekdanji državni sekretar Franci Žnidaršič opozarja na nelogičnosti v dokumentu in pričakuje, da bodo pristojni opravili svoje delo.

Objavljeno
11. februar 2015 17.43
Posodobljeno
12. februar 2015 05.00
Sodba v zadevi Patria 2 - Peter Zupan 14.aprila 2014
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Ministrstvo za obrambo je ocenilo, da bi na podlagi sestavin dokumenta lahko sklepali, da je dokument nastal na ministrstvu. Franci Žnidaršič pa opozarja, da je glava dokumenta opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki junija leta 2005, ko naj bi dokument nastal, ni več obstajal.

»Ministrstvo za obrambo je minuli petek ob vpogledu v dokument ocenilo, da bi na podlagi sestavin dokumenta, kot so glava dokumenta, številka zadeve na dokumentu – klasifikacijski znak, naslovnik dokumenta, podpisnik dokumenta, žig in pisarniške odredbe na dokumentu, lahko šlo za dokument, ki je nastal na ministrstvu za obrambo,« so za Delo pojasnili na ministrstvu.

Na torkovi seji višjega sodišča, na kateri je to obravnavalo pritožbe na obsodilno sodbo slikarja Jureta Jurčka Cekute in upokojenega brigadirja Petra Zupana v zadevi Patria II, je Cekuta poskrbel za presenečenje. Zupan je v sodni spis namreč vložil zaupni dokument ministrstva za obrambo z datumom 28. junij 2005, ki naj bi ga razbremenil krivde. Listina, ki naj bi jo podpisal njegov nadrejeni na ministrstvu za obrambo Edvard Kraševec, je naslovljena na oddelek temeljnih razvojnih programov, ki ga je vodil Zupan. V dokumentu je po navedbah sodnega senata zapisano, da Kraševec po nalogu takratnega državnega sekretarja na ministrstvu Francija Žnidaršiča pooblašča Zupana, naj nadaljuje obveščanje Cekute o nakupu oklepnikov 8x8.

Še preden je sodišče vpogledalo v listino, je na ministrstvo naslovilo dopis, v katerem je poizvedovalo, ali ima ta še vedno oznako zaupnosti. Odgovora na vprašanje niso dobili, saj so z ministrstva sporočili, da nimajo dokumenta, prav tako ta ni bil zaveden v elektronski obliki. Sodišče je zato dokument prejšnji petek po kurirju poslalo ministrstvu za obrambo, ki je še isti dan z njega umaknilo stopnjo zaupnosti. Na ministrstvu so nam pojasnili, da je šlo za »preoznačitev« dokumenta, saj so ugotovili, da na njem ni elementov, zaradi katerih bi sploh moral biti označen za zaupnega.

Da dokument ni pravilno označen, je včeraj za Delo zatrdil tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za obrambo Franci Žnidaršič. »Izjavljam, da nikoli in nikomur nisem dajal navodil, da kogarkoli zunaj ministrstva za obrambo obvešča o aktivnostih, ki se nanašajo na potencialne dobavitelje zunaj uradnih postopkov. Kategorično zanikam kakršnokoli moje angažiranje v smislu odtekanja podatkov z ministrstva za obrambo,« je povedal Žnidaršič.

Dodaja, da Cekute sploh ni poznal, prav tako ni vedel, da naj bi se ukvarjal z aktivnostmi na področju oborožitvene tehnike. »Torej tudi nisem mogel naročiti, kaj naj še naprej počne,« pojasnjuje.

Nelogičnosti na dokumentu

Kopijo dokumenta, ki jo je v petek naredilo ministrstvo, je v torek pregledal tudi sam Žnidaršič in opazil nekaj nelogičnosti, ki v negotovost postavljajo verodostojnost dokumenta. Glava dokumenta je po njegovih besedah opremljena z naslovom Urad za logistiko, ki pa junija leta 2005, tako pravi Žnidaršič, že tri leta ni več obstajal. Namesto urada je obstajal direktorat za logistiko.

»Prav tako je 'dokument' podpisal Edvard Kraševec kot vodja sektorja za opremljanje, čeprav je bil 28. junija 2005 še vedno vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za logistiko. Pričakujem, da bodo pristojne službe opravile svoje delo pri ugotavljanju verodostojnosti predstavljenega dokumenta,« je še pojasnil Žnidaršič.