Petrovič vztraja, da dogovarjanja o ustavljanju ministra Koprivnikarja ni bilo

Policijski sindikalist je pojasnil, da je za policijsko kontrolo ministra izvedel šele naslednje jutro.

Objavljeno
08. december 2016 15.36
regent/POLICIJA
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Policijski sindikalist Zoran Petrovič je na današnjem prvem naroku v tožbi proti policiji zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja zavrnil vse očitke o domnevnem dogovarjanju policijskih sindikalistov o ustavitvi ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja. Zaradi tega so mu na policiji aprila letos izrekli izredno odpoved delovnega razmerja.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Petrovič je danes kot neresnične zavrnil očitke, da so se s kolegi dogovarjali o tem, kako v policijskem nadzoru ustaviti ministra Koprivnikarja. Sodišču je pojasnil, da je za policijsko kontrolo Koprivnikarja izvedel naslednje jutro, ko ga je poklicala novinarka Večera in mu to povedala. Da bi se prepričal, da to drži, je nato na facebooku preveril tudi Koprivnikarjev profil, kjer je prebral njegov zapis o tem. Da njegove trditve držijo, je pripravljen opraviti tudi test na poligrafu, je dodal danes.

Zaslonske slike pogovorov v zasebnih klepetih na družbenem omrežju facebook, ki dokazujejo dogovarjanje, so po Petrovičevih trditvah prirejene. Šlo naj bi za zlepljenke izjav, zapisanih skozi daljše časovno obdobje. Nekateri od sodelujočih v teh skupinskih klepetih po Petrovičevih besedah določenih stavkov sploh niso prepoznali kot svojih, oba policista, ki sta ministra dejansko ustavila, pa nista bila vključena v te klepete oziroma eden od njiju sploh nima facebook profila.

Petrovič: Fotografije avtomobila objavili iz drugih razlogov

Pojasnil je še, da so v sindikatu vedeli, da so vodilni v policiji in na ministrstvu seznanjeni s pogovori v teh klepetih, zato so občasno en klepet zaprli in ustvarili novega. Po Petrovičevih besedah so sicer vedeli, da informacije uhajajo bodisi iz njihovega sindikata ali Policijskega sindikata Slovenije.

V zvezi s trditvami o prirejenosti zaslonskih fotografij je državna pravobranilka Neva Aleš Verdir izpostavila Petrovičeve prve izjave za medije takoj po tistem, ko je dogodek postal javno znan. Tedaj po njenih besedah Petrovič ni zanikal pogovorov in ni izjavil, da gre za prirejeno komunikacijo, temveč le, da gre za interno komunikacijo in da so se zgolj šalili.

Sodišču je pravobranilka predlagala, naj od specializiranega državnega tožilstva pridobijo odredbo ameriškega sodišča družbi facebook, naj preda podatke o dejanskih pogovorih znotraj klepetalnice sindikata policistov. Za pridobitev dejanskih podatkov od facebooka se je danes izrekel tudi Petrovič, ki pravi, da bo tako lahko dokazal, da dogovarjanja ni bilo.

Predsednik SPS je danes potrdil, da so v teh klepetih res objavili dve ali tri fotografije Koprivnikarjevega avtomobila, da pa iz drugih razlogov. Dobili naj bi namreč informacije, da se je ministrovo službeno vozilo kupilo v nasprotju s pravili javnega naročanja in so v klepetalnici članov sindikata razpravljali o tem, da bodo prek zahtevka za dostop do informacij javnega značaja preverili, ali to drži.

Napeljal na idejo o zaroti

Delodajalec je imel po besedah Petrovičevega odvetnika Borisa Kandutija velik motiv, interes, da se proti Petroviču sproducira odpoved pogodbe o zaposlitvi iz razloga njegovega dela. »Obremenjujoča komunikacija« je bila po odvetnikovih besedah pripravljena prav z namenom diskreditacije Petroviča in v takšnem času, ki mu ne omogoča dokazovanja, da to ni res, saj je zadeva izbruhnila, ko je že potekel čas, v katerem bi od svojega mobilnega operaterja še lahko pridobil izpis klicev, ki jih je opravil v tistem času.

Petrovič je danes napeljal na idejo o zaroti proti njemu znotraj policije. Kot je izpričal sodnemu senatu, je večkrat prejel grožnje s kazenskimi ovadbami ali odgovornostmi zaradi aktivnosti, ki jih je kot predsednik sindikata in tudi celoten sindikat vodil za uveljavljanje pravic zaposlenih. Navedel je konkretne primere in zaposlene v policiji, ki da so ga tako ali drugače posvarili o nesprejemljivosti njegovega delovanja.

Obravnava se bo nadaljevala 19. januarja. Tedaj bodo zaslišali predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča, generalnega direktorja policije Marjana Fanka ter policiste Roberta Zajca, Erika Andrašiča in Adela Huselja. Od Uroševiča je pričakovati, da bo povedal kaj več o domnevnem SMS-sporočilu, ki da ga je kmalu po zgodbi z ministrom Koprivnikarjem prejel od Fanka.

Pet policistov dobilo izredno odpoved

Z zadnjima so se po Petrovičevih besedah 1. decembra lani tudi sestali v Fankovi pisarni, tema pogovorov pa je bilo predvsem sindikalno delovanje v okviru policijske stavke. Tedaj je Fank tudi povedal, da je seznanjen z domnevnim dopisovanjem članov sindikata o tem, da bi ustavili ministra Koprivnikarja.

Aprila letos je pet policistov dobilo izredno odpoved, ker so se domnevno dogovarjali o tem, kako bodo ustavili ministra Koprivnikarja. To se je nato tudi dejansko zgodilo novembra 2015, ko se je Koprivnikar vračal s koncerta svoje skupine v Škofji Loki.

Izredno odpuščeni so se nato pritožili na komisijo za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi, ta pa je njihove pritožbe zavrnila. Zato so se tako Petrovič kot njegovi kolegi obrnili na delovno in socialno sodišče.