Pijani funkcionarji: od odstopov do teorij zarote

Tokrat naj bi kranjski župan pijan povzročil prometno nesrečo, a nikakor ne gre za osamljen primer med funkcionarji.
Objavljeno
11. februar 2016 15.42
nesreca strazisce KR
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Kranjski župan Boštjan Trilar je v sredo nekaj pred 20. uro s službenim vozilom na Škofjeloški cesti v Stražišču povzročil prometno nesrečo. Alkotest je odklonil, do kranjskih policistov naj bi se vedel nespoštljivo. Kranjski župan pa ni edini funkcionar, ki je imel težave z alkoholom in zaradi tega prišel navzkriž z zakonom.

V začetku januarja 2014 so policisti v Luciji ob 3.37 ustavljali osebno vozilo, voznik pa ni upošteval zvočnih in svetlobnih znakov. Ko se je ustavil, so v postopku ugotovili, da je za volanom 47-letni domačin, so takrat sporočili s koprske policijske uprave. To je bil takratni predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, pred tem državni sekretar na gospodarskem ministrstvu. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,59 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, kar pomeni približno 1,23 promila alkohola v krvi. Mišič nesreče sicer ni povzročil, je pa začasno ostal brez vozniškega dovoljenja, poleg tega je bil kaznovan zaradi kršenja javnega reda in miru. Ker se je prepiral s policisti, so ga zaradi razburjenosti celo vklenili.

Zaletel se je v lasten blok

Predlanski januar je bil usoden tudi za svetnika ljubljanske četrtne skupnosti Vič iz stranke SD Miloša Mallyja, ki se je zvečer mrtvo pijan večkrat zaletel v lasten stanovanjski blok v Ljubljani in tam parkirana vozila. S parkirišča je poskušal zapeljati na cesto, k sreči pa so ga še pravočasno ustavili policisti. V litru izdihanega zraka je imel menda nad tri promile alkohola. Policija mu vozniškega dovoljenja ni odvzela, saj mu ga je že pred časom, mu je pa takrat zasegla vozilo.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Bruno Blažina leta 2013 ni bil prav dolgo na položaju, ko mu je nesreča spodnesla stolček. Z ljubljanske policijske uprave so takrat sporočili, da so nekaj minut čez drugo uro zjutraj sprejeli obvestilo o prometni nesreči na avtocesti Ljubljana–Vrhnika v bližini Loga pri Brezovici, v kateri je bil udeležen uslužbenec policije, kot se je izkazalo pozneje, je bil to takratni vodja NPU. Voznik osebnega avtomobila opel astra, ki je bilo službeno vozilo policije, je med vožnjo proti Vrhniki s prednjim delom vozila trčil v zadnji del službenega vozila Darsa. Na tem delu avtoceste so namreč delavci v času nesreče opravljali vzdrževalna dela oziroma kosili travo ob cestišču. Blažini so odvzeli vozniško dovoljenje, mu izdali globo, podali pa še obdolžilni predlog, saj je voznik vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,6 miligrama alkohola (1,26 promila).

S prazno pnevmatiko po obvoznici

Decembra 2010 so policisti na ljubljanski obvoznici postali pozorni na vozilo, ki je peljalo nenavadno počasi. Ustavili so ga in ugotovili, da je za krmilom takratni minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola. Minister je zanikal poročanje medijev, da je povzročil prometno nesrečo. Kot je pojasnil, mu je počila pnevmatika, zato je vozil počasneje, s čimer je nase opozoril policijsko patruljo. Povedal je, da je imel v litru izdihanega zraka 0,64 miligrama alkohola. Nekaj dni pozneje je takratnemu predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudil odstop in ta ga je sprejel. »Novoletna zabava s sodelavci je bila prijetna. Po celem dnevu brez hrane in nekaj kozarcih je bilo alkohola očitno preveč. Dogodek obžalujem,« je Gjerkeš komentiral svoj odstop.

Leta 2009 je policija med vožnjo »v rožicah« s službenim avtomobilom po pustnem rajanju ustavila brežiškega župana Ivana Molana. »Bilo je nekaj na meji kaznivega, zato sem prosil za odvzem krvi,« je o količini alkohola povedal takrat. »Policisti so me opozorili, da to avtomatično pomeni odvzem vozniškega dovoljenja za 24 ur, s čimer sem se strinjal.« Čeprav je izjavil, da zaradi tega gotovo ne bo odstopil, ker »bi potem veliko politikov v Sloveniji moralo odstopiti«, je ostal brez županskega stolčka.

Nekdanja veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek je leta 2008 v Sarajevu povzročila hudo prometno nesrečo. Ker je pijana prevozila rdečo luč na semaforju, je trčila v domačina s volkswagnom. Voznika s hudimi poškodbami so oskrbeli v bolnišnici. Decembra 2011 je bila obsojena na zaporno kazen zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, čeprav je pijanost vztrajno zanikala.

Jelinčič zaznal celo poskus atentata

Leto 2003 je bilo pestro za Zmaga Jelinčiča Plemenitega, saj so ga policisti obravnavali kar dvakrat. Prvič so ga pijanega za volanom ujeli pri Ribnici, ko se je vračal domov s snemanja televizijske oddaje, in drugič med vožnjo na cesti Slovenj Gradec–Velenje, kjer je bil udeležen v prometni nesreči, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal 1,2 promila alkohola v krvi. Policiji je sam naznanil kaznivo dejanje ogrožanja varnosti in pojasnil, da mu je neznani voznik dlje časa sledil in ga nato poskušal izriniti s ceste. Tožilstvo je njegovo prijavo o poskusu atentata zavrglo, škodo na službenem avtomobilu v vrednosti 300.000 takratnih tolarjev pa je moral poravnati sam. Leto pozneje so ga policisti v Radencih zaradi suma, da vozi pod vplivom alkohola, ustavili še enkrat in mu odredili preizkus alkoholiziranosti. Tega je odklonil, nato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Jelinčič je večkrat poudaril, da je bilo policiji naročeno oziroma od nje zahtevano, da ga ustavi.

Ena prvih odmevnejših nesreč z (domnevno) pijanim funkcionarjem za volanom se je zgodila leta 1995, ko se je cestnega odseka pri Naklem na Gorenjskem prijelo kar ime »Kacinov klanec«. Takratni obrambni minister Jelko Kacin je namreč zaradi prevelike hitrosti in vožnje po levi strani cestišča povzročil nesrečo na klancu pri Naklem, ko se je zaletel v avtobus s hrvaškimi turisti. V nesreči sta se huje poškodovala on sam in potnica v reškem avtobusu. Tedaj je trdil, da ni vozil pijan, o rezultatih krvnega testa pa je bil obveščen samo preiskovalni sodnik. Leta 1998 je bil Kacin obsojen zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti.