Pijani mladi vozniki so lani ubili deset ljudi

Zavod Varna pot bo v petih lokalih mlade prepričeval, da vožnja in alkohol ne sodita skupaj.

Objavljeno
13. februar 2016 12.01
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, ki so jih lani povzročili mladi alkoholizirani vozniki, se je v primerjavi z letom 2014 podvojilo, umrlo je deset udeležencev. Policisti so za volanom zalotili skupno kar 11.000 pijanih voznikov in jih tristo pridržali.

Zavod Varna pot v okviru akcije 40 dni brez alkohola pripravlja projekt Čista nula, čista vest, ki je namenjen predvsem mladim obiskovalcem nočnih lokalov, saj so ti posebej tvegana skupina pri vožnji pod vplivom alkohola. Aktivnost bodo izvedli v štirih slovenskih regijah, pri čemer bodo nocoj od 21. ure pa vse do 4. ure zjutraj v med mladimi priljubljenem ljubljanskem lokalu Franci na balanci, kranjskem Rondo baru in novogoriški Fabriki, prihodnjo soboto pa prideta na vrsto Sputnik v Ljubljani in Debeluh caffe v Krškem.

Demonstratorji zavoda Varna pot bodo v nočnih klubih spodbujali mlade, naj ne pijejo alkohola. Vsako skupino mladih bodo pozvali, naj med sabo izbere »odgovornega voznika«, ki se bo zavezal, da bo za volan sedel le trezen. Voznika bodo označili z zapestnico, saj ga bodo prostovoljci ob odhodu iz lokala pozvali k prostovoljnemu in brezplačnemu preizkusu alkoholiziranosti.

Voznik, ki bo s testom potrdil, da je trezen, ne bo le pohvaljen za odgovorno ravnanje v prometu, temveč bo tudi nagrajen. Dobil bo darilo zavarovalnice Generali in družbe Petrol, ki sta sponzorja projekta Čista nula, čista vest, ter alkotest za enkratno uporabo.

Če pa se bo izkazalo, da je »odgovorni voznik« neodgovoren in ni držal besede, ga bodo prostovoljci opozorili na zakonske določbe in ga poskušali prepričati, naj uporabi javni prevoz ali prepusti ključe treznemu prijatelju.

Pozitivni odnos do alkohola

V javnosti se po oceni Vesne Marinko z agencije za varnost prometa, ki je partner projekta, krepi spoznanje, da je alkohol hud družbeni problem, vendar se Slovenija s povprečno 11 litri popitega alkohola na prebivalca na leto še vedno uvršča med države, ki imajo pozitiven odnos do alkohola. To pa se kaže tudi v cestnem prometu. Lani so tako pijani vozniki povzročili 1511 prometnih nesreč, po besedah Marinkove pa sta najbolj tvegani skupini voznikov mladi od 18. do 24. leta in vozniki od 25. do 44. leta.

»V prometnih nesrečah, ki so jih lani povzročili mladi alkoholizirani vozniki, je umrlo deset udeležencev. To je skoraj podvojeno število glede na leto prej,« je poudarila Marinkova. Zaradi alkohola na cesti je lani po njenih besedah umrlo 37 udeležencev, kar je 48 odstotkov več kot leta 2014.

»Številke kažejo skrb vzbujajoče stanje,« je na včerajšnji novinarski konferenci pritrdil tudi vodja sektorja prometne policije na generalni policijski upravi Ivan Kapun. Policisti odredijo od 320.000 do 350.000 preizkusov alkoholiziranosti na leto. »Skoraj 11.000 voznikov je bilo pod vplivom alkohola, to pa je že zelo velika številka,« je poudaril Kapun.