Pilot ni preživel nesreče z žirokopterjem

Senožet v Žičah - 37-letnik je izobraževal druge pilote, nato pa med pristajanjem nesrečno strmoglavil.

Objavljeno
29. maj 2013 14.37
hočevar žirokopter
K. V., Delo.si; STA
K. V., Delo.si; STA

Slovenske Konjice - Na vzletišču Senožet v Žičah je po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje okoli 11. ure strmoglavil žirokopter.

Na Policijski upravi Celje so pojasnili, da je bil 37-letni pilot iz okolice Kranja nesreče ni preživel.

Ogleda nesreče sta se poleg kriminalistov udeležila tudi preiskovalni sodnik in letalski inšpektor. Po prvih podatkih je 37-letnik, ki je danes izobraževal in podeljeval licence ostalim pilotom, po končani podelitvi poletel s žirokopterjem, nato pa med pristajanjem nesrečno strmoglavil.

Podrobneje o žirkopetrjih:

Podoben je majhnemu helikopterju, vendar leti kot letalo, njegov rotor omogoča dobro vodljivost in hitre vzlete ter pristanke.

Uporabljajo se imena girokopter, giroplan, žirokopter, žiroplan, mednarodna gyroplane in gyrocopter, autogiro in še kaj. Na agenciji za civilno letalstvo so nam povedali, da se jim po slovensko pravi žirokopter in da jih tako imenujejo v dokumentih. V slovenskem registru zračnih plovil so vpisani trije, kar pa ne pomeni, da ni pri nas še kakšnega, registriranega v tujini.

Lani so savinjski navdušenci za letenje z žirokopterji ustanovili podjetje, imenovano tako kot največji proizvajalec teh letečih strojev, Auto-gyro. So tudi njihovi pooblaščeni prodajalci v Sloveniji, imajo servis, izposojo in omogočajo šolanje pilotov. Poleg za pilotske užitke je žirokopter uporaben v čisto praktične namene. Z njim je mogoče snemati in fotografirati iz zraka, škropiti več­je njivske površine, po svetu jih za nadzor iz zraka vedno bolj uporab­ljajo tudi policija, vojska, gasilci in druge državne ustanove.