Nataša Pirc Musar želi po sodni poti na vrh RTV Slovenija

Nacionalko je tožila za razveljavitev sklepa o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja.

Objavljeno
09. februar 2015 16.10
Portret Nataša Pirc Musar, Ljubljana, 10.September2014
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Postopek, v katerem nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pred delovnim sodiščem toži RTV Slovenija zaradi razveljavitve sklepov o imenovanju za direktorja zavoda in sklenitve pogodbe o zaposlitvi, je končan. Odločitev bo sodišče v enem mesecu poslalo strankam po pošti.

Kot je znano, se je zaplet v zvezi z izbiro novega šefa javnega zavoda zgodil aprila 2014, ko se je kmalu po glasovanju pokazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže sploh ne bi smel biti na tej funkciji in niti ne bi smel glasovati, ker ni ustrezal pogojem zakona o RTV. Sterže je bil leta 2010 predsednik pokrajinskega odbora stranke Zares in član sveta Zaresa, ki je po statutarnih določilih najvišji organ stranke, zakon o RTV pa takšno članstvo v svojih določbah izrecno prepoveduje.

Pozneje je mandatno-volilna komisija državnega zbora še odločila, da poleg Steržeta v programskem svetu ne bi smel biti niti Miha Klun, ki po njihovem mnenju iz enakega vzroka kot Sterže prav tako ne ustreza pogojem zakona o RTV. Potem ko je državni zbor sklenil, da ne izpolnjujeta pogojev za članstvo v programskem svetu, je programski svet obnovil postopek, in sicer le glasovanje za novega generalnega direktorja.

V prvem krogu zmagala, vendar ...

Takrat sta se v zadnji krog uvrstila sedanji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar (v začetku aprila je ta v zadnjem krogu premagala Ljerko Bizilj), a nobeden od njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. Programski svet je pregledal tudi vsa preostala glasovanja programskega sveta, a glasovanje omenjenih članov na sprejete odločitve ni vplivalo.

Nataša Pirc Musar, ki je bila v začetku aprila lani izbrana za generalno direktorico RTV, a so pozneje zaradi že znanih okoliščin programski svetniki sklenili, da bodo o novem šefu RTV glasovali ponovno, je zaradi te odločitve programskega sveta na višje delovno in socialno sodišče vložila več tožb.

Najprej se je obrnila na upravno sodišče, ki pa se je izreklo za stvarno nepristojno. Dva dni pred 6. junijem lani, ko naj bi ponovno glasovali o generalnem direktorju, je programski svet RTVS prejel začasno odredbo z delovnega sodišča, ki je prepovedovala nadaljnje izvajanje sklepov sveta glede obnove postopka in s tem nadaljnje glasovanje o generalnem direktorju. Programski svet je zato sejo z dne 6. junija odpovedal. Svet se je zaradi začasne odredbe pritožil, a je sodišče njegovo pritožbo zavrnilo. Pritožbo so nato vložili na višje sodišče.

Pirc Musarjeva se je v začetku junija želela vpisati v sodni register kot zakonita zastopnica RTV, in to na podlagi začasne odredbe sodišča, zoper katero je bila vložena pritožba na višje sodišče. Na registru so ji blokirali vpis, ker je RTV pred tem že priglasil vpis Fillija kot vršilca dolžnosti. Potem je Pirc Musarjeva vložila ugovor na okrožno sodišče, a ji ni uspelo. Okrožno sodišče je obrazložilo, da Pirc Musarjeva nima pravnega interesa, in dovolilo vpis Fillija v sodni register.

Sodišče bo tožnico obvestilo po pošti

Vmes je višje sodišče razveljavilo začasno odredbo iz tretje alineje, na katero se je sklicevala Pirc Musarjeva, in zadevo vrnilo v ponovno odločanje delovnemu sodišču na prvo stopnjo. Delovno sodišče je na prvi stopnji zavrglo njeno tožbo in zavrnilo obe začasni odredbi. Pirc Musarjeva se je zaradi zavrnitve obeh začasnih odredb takoj pritožila na višje sodišče, ki pa jo je znova zavrnilo.

Upravno sodišče je zadevo odstopilo delovnemu, ki je prav tako zavrnilo začasno odredbo iz upravnega dela in zavrglo tožbo iz upravnega dela. Musarjeva je nato tožbo za razveljavitev sklepov o imenovanju in sklenitve pogodbe o zaposlitvi vložila še na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Postopek je končan in sodišče bo odločitev razglasilo v mesecu dni.