Pisal ji je kar 9000-krat

Zvone Laubič je pred tragedijo Rodriguezovi pisal praktično vse dneve.

Objavljeno
10. november 2017 19.22
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Sojenje Zvonetu Laubiču zaradi umora Yolande Rodriguez na posebno grozovit način pred trgovskim centrom aprila lani se bo nadaljevalo čez slabih štirinajst dni, ko bo sodnica Marjana Topolovec Dolinšek nadaljevala branje 13.000 pogovorov na družbenih omrežjih med Laubičem in Rodriguezovo.

Včerajšnjo obravnavo so prestavili v prostore gospodarskega oddelka sodišča, saj fasado glavne sodniške stavbe na pragu zime prenavljajo. Del stavbe je bil včeraj v celoti odprt, miru v sodnih dvoranah ni bilo možno zagotoviti, prave slišnosti tudi ni bilo. Predsednica senata Topolovec Dolinškova se je tako odločila, da bo obravnavo prestavila v stavbo čez cesto, Laubič se je v spremstvu dveh paznikov in z vklenjenimi rokami sprehodil do dvorane z besedami: »Končno spet malo zunaj.« Laubiču zaradi umora Rodriguezove, ki jo je 24-krat zabodel, grozi do 30 let zapora.

Senat se je odločil, da bo prebral vse pogovore med Laubičem in Rodriguezovo v zadnjih mesecih pred umorom.

Rotil jo je, naj se vrne

SMS-sporočil ni bilo prav veliko, medtem ko so bili zapisi na družbenih omrežjih obsežni. Laubič je intenzivno začel pisati januarja 2016, ko se je Rodriguezova že odselila od njega. Praktično v vsakem zapisu jo je prosil, rotil, moledoval, naj se vrne k njemu, da pogreša njo in otroka, da mu je uničila življenje s tem, ko je odšla. Laubičev zagovornik Matjaž Šaloven je že na prejšnji obravnavi prebral sporočila Rodriguezove, v katerem mu je med drugim pisala, da se bo vrnila, s čimer dokazuje, da mu je dajala mešane signale. Tokrat smo slišali, da je Laubiču že konec januarja zapisala, da se ne bo vrnila, naj si najde drugo žensko in se poroči z njo.

Sporočil je bilo okoli 13.000, več kot 9000 jih je poslal Laubič. Samo 29. januarja lani jih je poslal kar 170, pri čemer jih je pošiljal praktično ves dan. Tudi ostale dni je sporočila pošiljal tudi ob enih, dveh, treh zjutraj in potem nadaljeval dopoldne. Sodnica bo branje sporočil nadaljevala čez slabih štirinajst dni, 24. novembra pa bodo ponovno zaslišali sodno izvedenko psihiatrične stroke Martino Bredo Žmuc Tomori.

Izvedenka namreč v svojem mnenju te komunikacije med Laubičem in Rodriguezovo ni upoštevala, ker se je šele kasneje izkazalo, da policija žrtvinega telefona sploh ni pregledala. Šaloven je sicer zahteval, da bi sodišče postavilo povsem novega izvedenca, celo iz tujine, saj naj bi bila Žmuc Tomorijeva okužena. Sodelovala je namreč tudi pri postopku odvzema roditeljske pravice Laubiču.