Piscev s facebooka ne bodo preganjali

Tožilstvo je zavrglo ovadbo za Sanjina Jašarja in Alena Šelo.

Objavljeno
15. april 2014 17.52
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Zapisi na družbenem omrežju na račun Janeza Janše in Alenke Bratušek ne izpolnjujejo zakonskih znakov kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva. Zato je tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Sanjina Jašarja in Alena Šelo. Brez posledic bo tudi avtor zapisov na škodo premierke.

Jašar je na svojem profilu facebooka ob obisku predsednika SDS 11. decembra lani v Mariboru, kjer je na Lentu predstavljal Belo knjigo slovenske osamosvojitve zapisal, da nekdanjega premiera v Mariboru ne čaka nič kaj prisrčna dobrodošlica. Someščane je pozval, naj ne dovolijo, da se mirno sprehaja po mestu. »Ali bomo dovolili, da se prosto 'prišeta' v to naše mesto, nad katerega je poslal policijo in solzivec?« je zapisal ter navedel, naj Janšo pričakajo »vsaj tako, kot smo pričakali Jankovića. Bilo bi fer do revolucije, tako da gospodje policisti, ki to berete, ne bo nič počivanja v sredo.«

Jašarjeve navedbe so povzeli različni mediji, dejansko so jih prebrali tudi policisti oziroma kriminalisti, ki so zaradi objavljenega zastrigli z ušesi, tudi zaradi zapisa uporabnika facebooka Alena Šele: »Pričakujem JFK dogodek … Če ima kdo ostrostrelko, naj jo uporabi!«

Ker je bil Janša kot nekdanji predsednik vlade takrat še varovana oseba, se je policija na morebitne proteste pripravila, a tisti večer ni imela dela. Neposrednega soočenja med Janšo in protestniki ni bilo. Skupina kakih 25 protestnikov, ki je po začetku Janševega predavanja stopila do vhodnih vrat v festivalno dvorano, se je po pogovoru z varnostnikom umaknila.

Mariborski kriminalisti so po zaključku preiskave, »potem, ko so zbrali vsa potrebna obvestila od občanov in zaslišali osumljenca, na okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti,« so nam odgovorili z mariborske policijske uprave na naše poizvedovanje, kako se je zadeva razpletala oziroma ali so kakor koli ukrepali v zvezi z objavami na spletu.

O imenih ne govorijo, prav tako imen ne omenjajo na tožilstvu, a je jasno, da sta si kazensko ovadbo prislužila Jašar in Šela. S tožilstva so nam na naše vprašanje odgovorili, da je pristojni tožilec kazensko ovadbo zoper »dve fizični osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti zavrgel iz razloga, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, saj naj v ravnanju osumljencev ne bi bili podani zakonski znaki očitanega kaznivega dejanja«, temveč kvečjemu le kaznivega dejanja grožnje, ki pa se preganja na zasebno tožbo. Janša tako lahko v skladu z zakonom prevzame kazenski pregon kot subsidiarni tožilec.

Navedbe na račun Bratuškove tudi brez pregona

Nič drugače ni tožilstvo ugotovilo v primeru zapisov na račun sedanje premierke. Sredi januarja so se na nekem drugem profilu facebooka pojavili zapisi na račun Alenke Bratušek, nanašali pa so se na njeno potovanje v Rim v »vikend šoping« namesto na proslavo v Dražgoše.

Pristojni tožilec je na zaprosilo mariborskih kriminalistov podal mnenje, da prav tako niso podani vsi zakonski znaki kaznivega dejanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti, saj naj bi bila grožnja storilca »nekonkretizirana in pavšalna ter izrecno ni podpihovala nestrpnosti in kot takšna ne bi privedla do konkretne stopnje nevarnosti«. Zaradi navedenega mnenja kriminalisti tudi niso zbirali nadaljnjih obvestil, tožilec pa je zadevo zaključil.