Plaz na Hrvaškem zasul štiri alpiniste

Dva od rešenih alpinistov sta bila ranjena, a so ju srečno prepeljali v dolino.

Objavljeno
23. februar 2013 18.26
PANORAMA - Resevalni psi
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Na planini Kamešnica na meji med Hrvaško in BiH je plaz danes zasul štiri alpiniste. Hrvaška gorska reševalna služba je v obsežni reševalni akciji uspela rešiti tri, četrtega pa še iščejo, so po pisanju Slovenske tiskovne agencije sporočili na svoji spletni strani. Dva od rešenih alpinistov sta bila ranjena, a so ju srečno prepeljali v dolino.

Enega od njiju so nato poslali v bolnišnico v Splitu, drugega pa v bolnišnico v Livnu. Na terenu je še vedno več kot 40 pripadnikov hrvaške gorske reševalne službe, ki nadaljujejo iskanje četrtega alpinista. Pri tem jih ovira dež, v višjih predelih pa sneg. Reševalna služba je na pomoč poslala svoje člane iz Splita, Gospića, Šibenika in Zadra, med katerimi so tudi reševalci s psi, ter dva zdravnika.

Poudarili so, da je območje plaza dolgo okoli 500 metrov. Plaz se je sprožil na približno 1500 metrih nadmorske višine, ustavil pa na okoli 1000 metrih nadmorske višine.

Plaz je zajel štiri alpiniste, ki so se vzpenjali na najvišji vrh Kamešnice. Eden od njih je uspel nekaj pred 14. uro o nesreči obvestiti gorske reševalce. Reševalci, ki so prvi prišli do ponesrečenih, so najprej slišali klice na pomoč dveh alpinistov, potem pa še enega.

Kamešnica je del dinarskega pogorja, leži pa nedaleč od Sinja na meji z BiH. Njen najvišji vrh na hrvaški strani doseže nekaj čez 1300 metrov, v BiH pa dobrih 1850 metrov, še piše STA.