Usmrčeni zapornik po 70 letih opran krivde

Američan George Stinney je bil s 14 leti najmlajši usmrčeni zapornik v ZDA v 20. stoletju. Sedem desetletij pozneje je bil posthumno oproščen.

Objavljeno
18. december 2014 12.54
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Columbia − Ameriško sodišče v zvezni državi Južna Karolina je v sodnem postopku, ki je trajal vsega dve uri, najstnika Georgea Juniusa Stinneyja leta 1944 spoznalo za krivega smrti dveh deklic, 11-letne Betty June Binnicker in osemletne Mary Emme Thames. Tožilstvo na sojenju ni predstavilo niti enega fizičnega dokaza, da je temnopolti najstnik umoril deklici, medtem ko so trije policisti na sodišču pričali, da je Stinney priznal umora.

Njegov belopolti odvetnik se na sojenju sploh ni poslužil navzkrižnega zasliševanja, sam pa na prostor za priče ni poklical niti ene osebe. Glede na to, da se je pisalo leto 1944 in je sojenje potekalo v Južni Karolini, je bil Stinney najverjetneje edina temnopolta oseba v sodni dvorani, piše ameriški spletni portal Huffingtonpost. Sodišče ga je obsodilo na smrtno kazen, nedolžni fant pa je 16. junija leta 1944 umrl na električnem stolu. Stinney je tako postal in tudi ostal najmlajši obsojenec, ki so ga v ZDA usmrtili v 20. stoletju.

Naslednjih 70 let je veljal za krivega, vse do včeraj, ko ga je sodnica Carmen Mullen zaradi napak v postopku in pomanjkanja dokazov posthumno oprala krivde. Odvetniki ene izmed ameriških organizacij za človekove pravice, ki so na sodišču zagovarjali pokojnega fanta, so sicer zahtevali ponovno sojenje, vendar je šla sodnica še korak dlje in je Stinneyja oprostila. »Ne morem si predstavljati večje krivice. Fanta ne bi smeli obsoditi,« je ob razglasitvi povedala sodnica.