Po gostilnah s truplom v prtljažniku

Romeo Bajde obžaluje umor Lidije Škratek. Pravi, da so ga jezile laži, da pa se je sprijaznil, da je imela drugega partnerja.

Objavljeno
05. december 2016 23.08
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Romeo Bajde je skoraj eno leto po umoru Lidije Škratek v Velenju včeraj stopil pred veliki senat Okrožnega sodišča v Celju. Priznal in obžaloval je umor partnerice, s katero sta bila v postopku razveze, vendar je še enkrat poudaril, da tega ni storil iz ljubosumja, temveč so ga »jezile laži«. Že v sredo se bo sojenje nadaljevalo z zaslišanjem novega Lidijinega partnerja.

Tokrat je Bajde stal pred senatom, na predobravnavnem naroku je bilo rečeno, da bo zaradi priporočil in mnenja psihiatra lahko sedel. Včeraj je govoril jasno. Ponovno je opisal tragično noč s 26. na 27. december lani, ko je ugasnilo življenje njegove partnerice Lidije Škratek.

Na dan koncerta, 26. decembra 2015, sta bila sama doma, otroka sta bila pri Lidijinih starših, kjer sta ju pustila že dan prej. Pojedla sta kosilo in pila vino, popoldne si je Lidija, kot je dejal Bajde, privoščila viski, on je pil jägermaister. Zvečer sta šla na koncert v Rdečo dvorano. »Vpričo mene je poklicala Mikeka (Aleša Mikeka, novega Lidijinega partnerja, op. p.), ali bi šel on raje na koncert z njo. Tudi ji ni bilo dosti, kolikor sva doma spila, in je še čutarico z viskijem vzela. Za viski in jägermeister sva tisti večer zapravila 130 evrov. Potem je šla sredi koncerta na stranišče, pa je bila taka gneča, da je rekla, da bo šla drugam na stranišče. Njena telefon in torbica sta bila pri meni. Eno uro je ni bilo nazaj in sem jo šel iskat. Ko sem jo našel, je začela kričati, da sem uničil večer. In sva šla peš domov, ker sva bila vinjena.«

Veliko se ne spominja

Na poti domov se je po Bajdetovih besedah Lidija na količkih pri vrtcu spotaknila in padla. »Hotel sem ji pomagati, pa je grozne stvari govorila, potem pa je še rekla, da bo poklicala policijo in jim bo rekla, da sem jo napadel. Potem se mi je strgalo,« je že v preiskavi povedal Bajde. Dodal je, da mu je takrat rekla, da ga ima rada in da se bosta vse zmenila. Dejal je, da je potem ni skril v grmovje, ampak jo je dal bolj na svetlo pod luč. Potem je šel po avto in ko je prišel nazaj, jo je poklical po imenu: »Ni odgovorila. Tudi poljub sem ji dal.« Zakaj ji je torej odmeril mesto v prtljažniku in ne na sovoznikovem sedežu? »Ker je bila težka in sem jo lažje spravil v prtljažnik sedet.«

Policisti so kasneje ugotovili, da se je Bajde z mrtvo Lidijo vozil od gostilne do gostilne, celo v nekaj kilometrov oddaljene Gaberke se je odpeljal, kjer je imela Lidija nekaj časa gostilno, da je naročil, naj podrejo šotor. Tudi domov se je odpeljal, na družbenem omrežju pustil sporočilo, ki jasno kaže, kaj je storil, nazadnje je Lidijo odpeljal v Zdravstveni dom Velenje. Kam naj bi šel, kje naj bi se vozil, se Bajde ne spominja. Po zbranih podatkih je Lidija umrla med pol eno in drugo uro zjutraj, v zdravstveni dom jo je pripeljal ob 3. uri in 41 minut.

Tisto noč je bil v ZD Velenje dežuren zdravstveni tehnik Mario Martinovič: »Bajde je prišel in povedal, da je ubil ženo, padel je na kolena in jokal je. Ženo je posedel na tla, naslanjala se je na vozilo. Preveril sem pulz in dihanje, vendar je bilo vse odsotno. Polegel sem jo na tla, bila je sicer tema, a je snop svetlobe padel nanjo in sem videl, da je že sivo-modra, to pomeni, da je bila mrtva že več kot deset minut.« Kljub temu so Lidijo oživljali, vendar zaman. Po poizvedovanju okrožne državne tožilke Simone Kuzman Razgoršek je še povedal, da Bajde Lidije ni pripeljal čisto do zdravstvenega doma, ampak je avto pustil na parkirnem mestu, ki je od vhoda oddaljen od 20 do 30 metrov. Lahko bi se pripeljal povsem do vhoda, kjer so tudi varnostne kamere, ki jih na parkirišču ni.

Sledenje partnerja

Bajde je na včerajšnji prvi javni obravnavi večkrat razložil, da je bilo Lidijino vedenje sporno. Da naj bi ga varala že pred Mikekom, da so jo moški klicali vsako noč in tudi ob štirih zjutraj in da se ji je to zdelo povsem normalno. Ko sta šla Bajde in Lidija v kino, si je med filmom z Mikekom izmenjala 32 SMS-sporočil in 11 klicev. To je Bajde vedel, ker je imel na računalniku program, s katerim je lahko vsak trenutek pogledal, koga in kdaj je Lidija poklicala ali poslala SMS. Po njegovem je bilo to upravičeno: »Plačeval sem ji od 280 do 300 evrov telefona na mesec. Kako naj ji ne pregledujem stroškov? In nisem ji mogel dopovedati, da mora moškim postaviti mejo. Rekel sem ji, da ljudje marsikaj govorijo in da ji bodo spet otroke vzeli, kot že prva dva, in bo spet na slabem glasu.«

Tudi Bajde jo je večkrat klical, pravzaprav celo 400-krat v enem mesecu, in to je po njegovem normalno. Zanikal je, da naj bi jo zaklepal v stanovanje, kar je v preiskavi povedalo več prič, in dejal, da je to pri njihovi ključavnici tako ali tako nemogoče. Priznal je, da ji je vzel bančni kartici, ki sta pripadali otrokoma, vendar kot je dejal, je to storil zato, ker ni znala z denarjem in da je na zapuščinski razpravi izvedel, da je pustila 40.000 evrov dolga. Več prič je dejalo tudi, da naj se ne bi sprijaznil, da ima drugega prijatelja. Ena izmed prijateljic je dejala, da ji je s temi besedami povedal, da bo Lidijo ubil: »Rajši ji hodim na grob svečo prižigat, kot da bi bila z drugim.« Bajde je to zanikal in dejal, da to sploh ni izjava te prijateljice. In ko mu je tožilka dejala, da je bila njegova zagovornica zraven, ko so izjavo pisali, je dejal: »Mene pa ni bilo.«

Včeraj bi morala pričati tudi dr. Aleš Kajtna, ki je bil poleg Martinoviča takrat v ZD Velenje, in Lidijina mama Marija Otorepec. Oba so morali prenaročiti, saj se je včeraj izkazalo, da ima Bajde po kosilu neko terapijo, po kateri postane zelo utrujen in kar zaspi. Kot je dejal, prejema pet različnih zdravil, eno posebej za spremljanje sojenja. Sojenje se bo nadaljevalo jutri, ko bo prvi pričal Lidijin partner Aleš Mikek.