Po lokalih premišljeno kradli ko srake

Trojici zaradi vrste kaznivih dejanj grozi, da se bo za dlje časa preselila na hladno.

Objavljeno
10. maj 2015 19.48
Duško Cvijanović in soobtožena. Ljubljana, 06,05, 2015
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – »Moška, ki sta prišla v lokal, sta bila takoj sumljiva, najprej sta se obnašala, kot da se ne poznata, nato pa sta se začela pogovarjati, češ, že dolgo se nisva videla. Ko sta odšla, sem opazila, da mi je izginil telefon,« je na sojenju Dušku Cvijanoviću in soobtoženima povedala ena od oškodovank.

Tožilstvo Ljubljančanom 29-letnemu Manuelu Purčelanoviću, 41-letnemu Dušku Cvijanoviću in enako staremu Tomažu Jamarju očita serijo malih, velikih in drznih tatvin, ropov in goljufij. Tako Cvijanoviću očita, da je v več lokalih in trgovinah, pa tudi v več taksijih, ob menjavi bankovcev nezakonito prišel do denarja. Na primer taksistu je plačal z bankovcem za 20 evrov, ta mu jih je vrnil 15. Nato ga je Cvijanović prosil, naj mu desetaka zamenja v dva petaka, in ga tako zamotil, da je na koncu odšel še s svojim dvajsetakom. Nekatere taksiste je tudi okradel.

Skupaj s Purčelanovićem je Cvijanović oropal prodajalno Kruhek v Kamniku. Cvijanović je hotel plačati s 50 evri, ko je prodajalka pripravila drobiž, pa si je premislil in prodajalko nato poskušal prepričati, da ji je denar že izročil. Nazadnje jo je Purčelanović kar odrinil in iz blagajne vzel 133 evrov.

Cvijanović ima menda na vesti še, da je skupaj z Jamarjem obdelal kopico gostinskih lokalov, kjer je ponavadi eden zamotil zaposlene, drugi pa kradel. Novembra lani sta obiskala Tabu bar v Ribnici, kjer je iz blagajne izginilo 55 evrov, pred tem sta bila v Prince pubu v Ivančni Gorici, kjer sta natakarico najprej olajšala za denar, nato je izginil še telefon. V Ivančni Gorici sta bila tudi v lokalu Krjavelj, kjer je Cvijanović ukradel 200 evrov. Mobilni telefoni, ki danes hitro dosežejo vrednost 500 evrov, so ob njunem obisku dobili noge še v Blue baru na Tbilisijski v Ljubljani, v Fejst pubu v Zagorju ob Savi in NK baru v Domžalah. Kjer se je le dalo, je Cvijanović še mimogrede »zamenjal denar«. Jamar je mobilnik pobral tudi v Sputniku na Viču in Olivi v Štepanjskem naselju.

Od alkohola do kinder jajčka

Purčelanoviću poleg kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil skupaj s Cvijanovićem, očitajo še cel kup tatvin. Kradel naj bi vse, od alkohola do športnih oblačil in celo kinder jajčka.

»V lokalu je bilo le nekaj gostov, prejšnja izmena je že odšla, ko je do točilnega pulta stopil moški,« je na sojenju pripovedovala natakarica iz enega od lokalov, ki je ostala brez svojega mobilnega telefona. Kot je povedala, je moški naročil pijačo, nato pa se z njo zapletel v pogovor. »Bil je nekako osladno vsiljiv, bilo mi je neprijetno.« Nekaj minut za njim je v lokal prišel še drugi moški in jo vprašal, kje je stranišče. »Najprej je bilo videti, kot da se moška ne poznata, potem pa sta se nenadoma začela prijateljsko pomenkovati, češ, se pa res že dolgo nisva videla,« je pripovedovala oškodovanka.

Prvi je nato prosil za račun, drugi pa se je vrtel po lokalu, spraševal, kakšne sendviče imajo, ali so sladice sladke in podobno. »Prvi moški mi je izročil bankovec za 20 evrov, zato sem odšla v prostor za lokalom, kjer hranimo menjalni denar, ko sem se vrnila, pa mi je dejal, da je našel drobiž in naj mu vrnem bankovec za 20 evrov. Začela sem nabirati drobiž, nakar mi je rekel, naj mu vrnjeni denar zamenjam v kovance po evro ali še manj, popolnoma me je zmedel, tako da nisem več vedela, ali sem mu vrnila denar in koliko.« Čez dobro uro sta s kolegico ugotovili, da je izginil mobitel, vreden skoraj 500 evrov. Na posnetku nadzornih kamer sta pozneje videli, kako je eden od dvojice moških segel k blagajni in vzel telefon. Poklicali sta policijo.

Moška je na policiji prepoznala na video posnetku in na fotografijah, ki so ji jih pokazali policisti. Na vprašanje obrambe je odgovorila, da kraje telefona v živo ni videla, ampak je to zaznala šele na posnetku nadzornih kamer. Sojenje se bo nadaljevalo z zaslišanjem dodatnih prič.

Tožilka je pred dnevi na predobravnavnem naroku, če bi krivdo priznali, predlagala nekoliko nižjo kazensko sankcijo, kot jo bo v rednem kazenskem postopku. Tako jim, če bodo očitki iz obtožnice dokazani, grozi, da bodo v zaporu preživeli še precej dlje, kot če bi se pokesali in priznali množico kaznivih dejanj.