Po mnenju psihiatra odločitev za rop pošte v Kresnicah »povsem razumska«

Sodnica je že danes nameravala skleniti sojenje, vendar niso uspeli pravočasno dobiti mnenja kliničnega psihologa.

Objavljeno
14. marec 2012 13.10
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Blaž Ereiz je v svojih dejanjih in besedah izrazito manipulativen, nezmožen empatije oziroma vživetja v čustva nekoga drugega in ni zmožen predvidevati posledic svojih dejanj, je izvedenec psihiater Dragan Terzič na sodišču povedal o strelcu na pošti v Kresnicah.

Sojenje za tragedijo v Kresnicah, kjer je pod strelom Blaža Ereiza umrla poštna uslužbenka Anica Likovič, se končuje. Danes bi se lahko tudi zaključilo, a je očitno resno zbolel izvedenec klinične psihologije, ki bi moral za Ereiza izdelati izvedensko mnenje.

Predsednica sodnega senata Andreja Sedej Grčar je pojasnila, da je izdelavo izvedenskega mnenja odredila drugemu, a ta zanj potrebuje mesec dni. Kaj ima povedati izvedenec, končne govore in sodbo, ki jo bodo sodniki izrekli Ereizu in njegovemu domnevnemu roparskemu pajdašu Denisu Softiću, bomo predvidoma slišali 25. aprila.

 Danes je pred sodnike stopil izvedenec psihiater Dragan Terzič, ki ga je Sedej Grčarjeva vprašala, ali so ugotovitve iz njegovega mnenja, da gre za človeka, nezmožnega empatije, skladne z dejstvom, da se je za svoje dejanje pokesal in se opravičil družini, tudi v pismu.

»Čustveno se je odzval šele po dogodku, ko se je zavedel posledic,« je pojasnil izvedenec, a vztrajal pri tem, da je bil med dogodkom tak, kot je zapisal v mnenju. »Povsem razumno se je odločil za to dejanje,« je pojasnil tudi Ereizovemu zagovorniku Luki Zajcu, ki ga je zanimalo še, ali bi bilo njegovo mnenje drugačno, če bi se izkazalo, da je imel Ereiz en naboj v pištoli res zgolj zato, da bi, če bi bilo treba, koga prestrašil in streljal v zrak. A je bil odgovor izvedenca negativen. Je pa izvedenec potrdil, da je odnos Ereiza do drugih drugačen, kot bi bil sicer, če ne bi imel tako težkega otroštva.

Spomnimo, teta Blaža Ereiza, Katarina T., je na sodišču pojasnila, da je imel Ereizev oče razmerje s staro mamo Blaža Ereiza, nato pa z njegovo mamo. Prvi dve leti in pol je Blaž Ereiz preživel s svojo mamo, nato ga je odpeljal oče, ki je v Litiji spet živel z njegovo staro mamo.

V družini je živela tudi Katarina T., opisala pa je, da je bil Ereiz bolj kot ljubezni od njega deležen pretepanja. Oče Blaža Ereiza je enkrat hotel zabosti tudi svojo partnerko, babico Blaža Ereiza, a je to preprečil njegov bratranec, ki jo je skupil namesto nje in je bil ranjen v prsi.

Sama se je odselila, ko je bila stara 20 let. Ko je bil Blaž Ereiz star 15 let, je eno leto tudi živel pri njej v Litiji, nato se je odselil k svoji materi v Ljubljano. Od takrat je šlo njegovo življenje samo še navzdol: nakopal si je dolgove, upniki so ga iskali tudi pri njej, nekaj dolgov pa sta poravnala ona in njen partner.

Spremenjena obtožnica

Tožilstvo Ereizu očita, da je z Denisom Softićem 21. junija oropal pošto v Divači, od tam sta odnesla okrog 370 evrov, nato pa sta oropala še pošto v Kresnicah.

Ereiz je ropa in uboj priznal, a povedal, da je pištolo nehote sprožil med prerivanjem s poštno uslužbenko, ki mu je z obraza hotela potegniti masko, potem ko je preskočil pult na pošti. Tožilstvo je zaradi poškodb na obrazu Likovičeve menilo, da jo je pred tem udaril, a je v tem delu včeraj spremenilo obtožnico.

Ereiz tega namreč ni priznal, z gotovostjo pa tega, da je poškodba nastala med padcem, ni mogel ovreči niti izvedenec za sodno medicino. Ker je to bilo edino sporno dejstvo, se tožilstvo in obramba strinjata, da izvedenca ni treba zasliševati tudi na sodišču.