Po nekaj kozarčkih zapela sekira

Višji sodniki v drugo potrdili pogojno obsodbo.

Objavljeno
14. junij 2013 13.20
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ko so višji sodniki pregledali obsodilno sodbo za Branislava Nikića, so ocenili, naj se prvostopenjski kolegi v ponovljenem sojenju osredotočijo na več odprtih vprašanj. To so storili, a ga obsodili enako. V drugo so se višji sodniki s tem strinjali, a zagovornica zdaj napoveduje zahtevo za varstvo zakonitosti.

Branislav Nikić iz okolice Logatca se je na zatožni klopi znašel, ker je po mnenju tožilstva nad Robertom K. zavihtel sekiro in ga poškodoval po glavi. Prav zato so mu sprva očitali poskus uboja, kasneje pa obtožnico spremenili v poskus uboja na mah, a je senat pod predsedstvom okrožnega sodnika Andreja Barage na podlagi izvedenega kazenskega postopka ocenil, da ne gre za tako hudo kaznivo dejanje.

Vnovično sodbo (leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let) so pod drobnogled vzeli višji sodniki in se strinjali, da je sankcija zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe z nevarnim predmetom primerna. Sodba je s tem postala pravnomočna. Zagovornica Irena Ferme pa je prepričana, da bi morali Nikića oprostiti vseh obtožb, saj da se je oškodovanec po glavi porezal med ruvanjem in prerivanjem po tleh, kjer je bilo polno črepinj. Vse upe zdaj stavi na vrhovne sodnike, zato jim bo poslala zahtevo za varstvo zakonitosti.

Pila, se stepla, spet pila

Krvava drama se je poleti 2010 odvijala v kuhinji stanovanjske hiše v Žibršah pri Logatcu. Pravzaprav se je vse začelo že večer prej, ko je družba, med njimi sta bila oba akterja, popivala na neki turistični kmetiji v bližini Logatca. Po več zvrnjenih kozarčkih je Robert K. menda brez razloga Nikića brutalno premikastil. Zlomil mu je nos in zobni mostiček, kljub poškodbam pa sta zamere hitro pozabila. Že naslednje jutro je Robert prišel k obtoženemu na obisk. Spila sta nekaj žganja, potem pa se je vnel nedolžen prepir zaradi vžigalnika.

Obtoženi je sodnikom povedal, da je Robert takrat povišal glas, zato se ga je ustrašil in pograbil sekiro. Pod vplivom udarcev prejšnjega večera se je čutil ogroženega. »S sekiro sem ga hotel samo prestrašiti, da zapusti hišo.« Zanikal je, da bi z njo zamahnil proti oškodovančevi glavi, poškodbe pa da so nastale med prerivanjem po tleh, kjer je bilo polno črepinj. Oškodovanec pa trdi, da ga je napadel s sekiro z vzklikom: »To je tvoj konec!« Rešil se je tako, da je proti napadalcu prevrnil mizo in s tem napad vsaj malo odbil.

Zamahnil s sekiro, a ga ni hotel ubiti

Borut Štefanič, izvedenec sodnomedicinske stroke, je lahko objektivno ocenil le, da so poškodbe nastale z ostrim predmetom. Ali so bile to črepinje ali sekira, bi zgolj ugibal. Verjetneje se mu zdi, da je rana na čelu posledica udarca oziroma oplazenja s sekiro. Pravi, da bi črepinje težje povzročile poškodbo takšne oblike. Precej na roko obtožencu je šlo mnenje izvedenca psihiatrične stroke Gorazda V. Mrevljeta, ki je zapisal, da je bil v času dejanja bistveno zmanjšano prišteven. Nekaj je k temu pripomogel popiti alkohol, nekaj pa čustvena vznemirjenost. Označil ga je za neagresivnega človeka, ki se izogiba konfliktom. Vse to je senat upošteval.

Sodniki so sklenili, da jih je oškodovanec res skupil s sekiro, a da ga obtoženi bržkone ni hotel ubiti. Ko je Nikić v drugo slišal enako odločitev, se je z njo sprijaznil, zato je negodoval celo ob napovedi zagovornice Fermetove, ki je napovedala pritožbo na višje sodišče. Kot rečeno, so višji sodniki pogojno obsodbo potrdili, ta je zdaj pravnomočna, a bo imelo zadnjo besedo vrhovno sodišče.