Po popivanju odrinil znanca, ta je pozneje umrl v bolnišnici

Sodišče je 31-letnega Petra Žitnika obsodilo na dve leti in šest mesecev vikend zapora.

Objavljeno
09. november 2015 17.40
mfa*SODISCE
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana – Na predobravnavnem naroku je 31-letni Peter Žitnik priznal krivdo za smrt 22-letnega Tadeja Rahneta, ki ga je v jutranjih urah 7. septembra 2013 v središču prestolnice porinil. Rahne je padel na tla in se udaril v glavo, umrl je teden dni pozneje v bolnišnici.

Dve leti po smrti Tadeja Rahneta z Rudnika je Peter Žitnik sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Šestega septembra 2013 sta bila oba povabljena na praznovanje rojstnega dne enega od gasilcev prostovoljnega gasilskega društva Barje.

Spor se je menda vnel v jutranjih urah naslednjega dne v Emonski kleti, kjer je Žitnik med drugim Rahneta označil za homoseksualca, je zapisano v obtožnici. Ko je Rahne s prijateljem zapustil lokal, je Žitnik, prav tako s prijateljem, stekel za njima. Žitnik kje menda nameraval obračunati z Rahnetovim prijateljem, ko se je sam postavil med njiju. »Kaj boš naredil?« je dejal Rahne in se obrnil. Takrat pa je Žitnik oba odrinil in odšel. Rahne se je pri padcu udaril v glavo in padel v komo. Teden dni pozneje je umrl v bolnišnici.

Psihiater zaznal prizadetost in obžalovanje

Tako Žitnik kot Rahne sta bila pod vplivom alkohola. Odvzem krvi je pokazal, da je imel Žitnik v času napada v krvi od 1,5 do 2,5 promila alkohola.

Na septembrskem predobravnavnem naroku je obtoženi priznal krivdo za povzročitev hude telesne poškodbe, za posledicami katere je umrl Rahne, tožilstvo pa je zanj predlagalo dve leti in šest mesecev zapora. Ker je Žitnik po oceni tožilstva urejena oseba, ki je poleg tega zaposlena za nedoločen čas, je tožilstvo poleg tega predlagalo, da lahko kazen odsluži z vikend zaporom.

Na včerajšnjem naroku za izrek kazenske sankcije je nastopil sodni izvedenec in psihiater Matjaž Košorok. »Gre za normalno razvito osebo, pri kateri nisem zasledil nobenih deviantnih stanj,« je povedal izvedenec, ki je v pogovoru z obtoženim zaznal prizadetost in obžalovanje.

Z oceno izvedenca se ni strinjal oče žrtve Dušan Rahne, ki je na podlagi pogovorov z ljudmi in glede na Žitnikove zapise na spletu ugotovil, da konkretnega dogodka ne obžaluje.

En dan po naroku poslal sožalno pismo

Žitnik se je po besedah svojega zagovornika že dvakrat opravičil družini umrlega Tadeja Rahneta. Prvi korak je storil dan pred smrtjo Rahneta, ko je družini poslal telegram. Na septembrskem predobravnavnem naroku se je očetu umrlega tudi opravičil, vendar ta opravičila ni sprejel. Po končanem naroku je Žitnik družini poslal še sožalno pismo, v katerem je zapisal, da Rahneta osebno sploh ni poznal in da tako z njim ni imel nobenega osebnega spora.

Po besedah zagovornika Žitnik kot gasilec rešuje življenja in premoženje in je bil že dvakrat odlikovan, sodeloval pa je tudi v mednarodnih reševalnih akcijah. Pred izrekom sodbe je pred sodišče stopil še Žitnik. »To bo vedno z menoj, ne glede na kazen. Že zdaj mi je hudo, ko moram ljudem, ki jih na novo spoznavam, razlagati, kaj sem storil. Nočem namreč, da bi to izvedeli od drugih,« je povedal.

Po približno eni uri premora je prvostopenjsko sodišče sprejelo odločitev, ki je v celoti upoštevala tožilski predlog, torej kazen dve leti in pol zapora, ki jo bo Žitnik odslužil z vikend zaporom. Sodišče je v obrazložitvi sodbe sicer pojasnilo, da je upoštevalo tudi druge olajševalne okoliščine; Žitnik je izrazil obžalovanje, njegova kazenska evidenca je prazna, prav tako ni nikoli storil prekrška. Poleg tega je urejena oseba z zaposlitvijo na nedoločen čas. Sodnica ga je sicer opozorila, da ga v primeru izgube službe čaka pravi zapor.