Po preklicih le začetek sojenja Branku Mačku za tragedijo pri Arji vasi

Jutri bo celjsko okrožno sodišče predvidoma zaslišalo povzročitelja prometne nesreče, v kateri so umrli trije mladi.

Objavljeno
06. julij 2011 19.12
Posodobljeno
07. julij 2011 06.00
Gordana Possnig, Celje
Gordana Possnig, Celje
Celje - Na tukajšnjem okrožnem sodišču se bo jutri dopoldan v tretjem poskusu le začelo sojenje 47-letnemu Branku Mačku iz Brega pri Polzeli.

Obtožen je, da je 2. oktobra 2009 v zgodnjih jutranjih urah z vožnjo po napačni strani avtoceste pri Arji vasi povzročil tragično nesrečo, v kateri so umrli trije mladi Celjani.

Po dveh preklicih, aprila in maja, se bo torej le začelo sojenje za eno najhujših prometnih nesreč na Celjskem v zadnjem desetletju. Aprilska obravnava je bila preklicana, kjer je Mačkova odvetnica Nuša Maček sodišču predložila zdravstveno dokumentacijo, da je njen varovanec Branko Maček psihično nesposoben za sojenje.

Zato je sodnica Marjana Topolovec Dolinšek tedaj odredila izdelavo izvedenskega psihiatričnega mnenja. Tega je konec maja (zaradi zamude pri izdelavi je bilo preklicana majska obravnava) pripravil znani slovenski psihiater Gorazd V. Mrevlje, ki je v mnenju zapisal, da je obtoženi Maček od druge polovice julija približno dve uri na dan psihično sposoben spremljati sojenje.

Po neuradnih podatkih naj bi bil jutri zaslišan le obtoženec. Je pa zanimivo, da vabila na uvodno obravnavo sojenja, ki bo medijsko nedvomno zelo odmevno, niso prejeli svojci umrlih mladih Celjanov.

Obtožba Mačku očita kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu. Obtoženi je tistega deževnega oktobrskega jutra pijan zapeljal na napačni vozni pas avtoceste in zakrivil nesrečo, v kateri so umrli 24-letni voznik citroena xsare Peter Kračun, njegovi sopotnici 22-letna Nataša Godec in leto dni mlajša Tjaša Koštomaj, huje pa se je poškodovala še ena sopotnica.

Obtožnica je postala pravnomočna oktobra lani, Mačku pa grozi do 12 let zapora in odvzem vozniškega dovoljenja.