Po priznanju ga je zapustil spomin

Obsojeni se ne spominja, kdo je pripravil molotovke.

Objavljeno
25. maj 2015 20.41
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Na sojenju Simonu Mostarju, ki mu tožilstvo očita, da je spomladi leta 2011 skupaj z Alenom Kalizanom nameraval z molotovkami in kamenjem napasti navijaški vlak Viol, bo spregovoril sodni izvedenec, ki bo pojasnil, ali je molotovka eksplozivno ali vnetljivo sredstvo.

Spomladi leta 2011 sta policista Janko Zakelšek in Nataša Tuš pred nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom ob železniški progi v bližini nadvoza čez Kajuhovo cesto v Ljubljani po naključju odkrila sedem molotovk in kup debelejših kamnov, ki naj bi jih po trditvah tožilstva pripravili domnevni pripadniki navijaške skupine Green Dragons, da bi zastraševali navijače mariborskih Viol. Slednji so v prestolnico prišli s posebnim navijaškim vlakom.

Tožilstvo je zaradi načrtovanja napada na sodišče naslovilo zahtevo za sodno preiskavo zoper tri moške, po končani preiskavi so zoper 25-letnega Alena Kalizana in 27-letnega Simona Mostarja razpisali sojenje, medtem ko je sodni senat zahtevo tožilstva zoper tretjega osumljenca zavrnil.

Na predobravnavnem naroku oktobra lani je Kalizan dejanje priznal, s čimer se je najverjetneje izognil zaporni kazni. V skladu z dogovorom s tožilstvom si je s priznanjem prislužil pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Na sodišče je ponovno prišel včeraj, vendar tokrat kot priča v sojenju Mostarju. Kot je pojasnil Kalizan, se je na dan tekme dobil v Tivoliju z družbo navijačev, katerih imena in priimkov se ne spominja. »Nekdo je predlagal, da gremo v Moste to ušpičit. Jaz nisem nobenega poznal, tudi če bi vedel, kdo so bili, ne vem, ali bi vam jih (imena, op. a.) zaupal,« je priznal Kalizan, ki prav tako ni vedel, kdo je steklenice napolnil z bencinom in jih zamašil s papirjem, niti se ni spomnil, s kom je šel v Moste. »Hoteli smo zastrašiti navijače Maribora, pa se hvala bogu ni nič zgodilo,« je še dodal.

Sodnico Andrejo Sedaj Grčar je zanimalo, ali je nenadoma izgubili spomin ali pa je morda priznali nekaj, česar ni storili. »Takrat sem bil mlad in se ne spomnim,« je povedal 25-letnik. Kljub temu da ga ja sodnica spomnila, da je dejanje priznal oktobra lani in ne leta 2011, svojega odgovora ni spremenil. Na vprašanje tožilstva je zanikal, da bi bil član navijaške skupine Green Dragons. »Ali ste bili simpatizer?« je vztrajalo tožilstvo. »Bil sem simpatizer, vendar kluba Olimpije in ne navijaške skupine,« je poudaril. Na dodatno vprašanje sodnice, kaj pa si misli o Violah, je odgovoril: »Ne vem, lahko bi izbrali boljše ime.«

Sodišče je policista Janka Zakelška zaslišalo že aprila, medtem ko bo njegovo kolegico Natašo Tuš zaradi dolgotrajnega bolniškega staleža lahko zaslišalo šele septembra prek videokonference. Sodnica je sprejela predlog obrambe, da določi sodnega izvedenca, ki bo lahko pojasnil, ali molotovka spada med eksplozivna ali med vnetljiva sredstva. Ker bo zaslišanje policistke lahko šele septembra, je zagovornik Mostarja sodišču namignil, naj nadaljevanje obravnave skliče septembra. Sodnica se je ob tem le nasmehnila in zagovornika spomnila, da bi v tem primeru od zadnje obravnave pretekli več kot trije meseci. Zakonodaja v takšnem primeru namreč določa, da se mora sojenje začeti znova. Sojenje Mostarju so bo z nastopom sodnega izvedenca tako nadaljevalo že 6. julija.