Po 45 letih v Alpah našli posmrtne ostanke japonskih alpinistov

Razkrilo ju je taljenje ledu.

Objavljeno
06. avgust 2015 22.46
SWITZERLAND-JAPAN-MOUNTAINEERING-ACCIDENT
M. Č., Delo.si, STA
M. Č., Delo.si, STA

Ženeva - V švicarskih Alpah so našli posmrtne ostanke dveh japonskih alpinistov, ki sta izginila že leta 1970. Razkrilo jih je taljenje ledu, je danes sporočila švicarska policija.

Človeške kosti so našli že septembra lani ob vznožju ledenika Matterhorn na nadmorski višini 2800 metrov, testi DNK pa so šele nedavno pokazali, da posmrtni ostanki pripadajo alpinistoma, ki sta izginila pred 45 leti, so v sporočilu zapisali pri policiji v kantonu Valais.

Gre za 22-letnega Michia Oikawo in 21-letnega Masayukija Kobayashija, katerih izginotje so prijavili 18. avgusta 1970, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Japonski konzulat v Ženevi je sicer pomagal pri iskanju svojcev alpinistov na Japonskem, da bi izvedli primerjave DNK.

Prvo žrtev so uradno identificirali 11. junija, drugo pa 20. julija, je sporočila policija in dodala, da ima podatkovno bazo vseh pogrešanih alpinistov v Valaisu od leta 1925.

Pogled na Matterhorn. Foto: Denis Balibouse/Reuters

Ker se alpski ledeniki zaradi globalnega segrevanja talijo, se iz ledu v zadnjem času vse pogosteje pojavljajo posmrtni ostanki vrsto let pogrešanih alpinistov.

Lani so na primer blizu vrha 4478 metrov visoke gore Matterhorn odkrili posmrtne ostanke britanskega alpinista Jonathana Convilla, ki so ga pogrešali od leta 1979.