Po skoraj sedmih letih prijeli roparja SKB banke

Osumljenca bodo pred preiskovalnega sodnika predvidoma privedli konec tedna oziroma v roku 48 ur po aretaciji.

Objavljeno
16. marec 2012 12.12
Posodobljeno
16. marec 2012 12.12
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - S policije so sporočili, da so danes dopoldne odvzeli prostost osebama, ki sta osumljenima storitve oziroma sodelovanja pri storitvi kaznivega dejanja ropa SKB banke iz leta 2005. Prijeta sta menda slovenski in tuji (domnevno srbski) državljan. Spletni portal 24ur še piše, da je bil aretirani slovenski državljan menda varnostnik v banki.

Trenutno potekajo hišne preiskave in zaslišanja osumljenih ter zbiranje informacij, je v današnji izjavi za javnost dejal Marjan Fank, pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije.

Fank je dejal še, da je bila preiskava izredno zahtevna, potekala pa je tako v Sloveniji kot v tujini. Po njegovih besedah so ocenili, da je zbranih že dovolj dokazov za odvzem prostosti obema osumljencema, hkrati pa menijo, da je v rop vpletenih še več ljudi, zato s preiskavo nadaljujejo.

Osumljenca bodo pred preiskovalnega sodnika predvidoma privedli konec tedna oziroma v roku 48 ur po aretaciji. Policija bo več podrobnosti predstavila na novinarski konferenci v ponedeljek.

Dva aretirana, tretji v tujini

Neuradno nam je uspelo izvedeti, da so policisti prijeli slovenskega in tujega državljana, neuradno gre za državljana Srbije. Eden od njiju naj bi bil varnostnik v banki. Policisti so enega od njiju prijeli na novomeškem letališču Prečna, kjer se je učil letenja. Moškega, starega med 35 in 40 let, naj bi tam prijeli policisti v civilu.

Tretjega roparja policistom neuradno ni uspelo prijeti. Menda je v tujini, iščejo pa ga tudi z Interpolovo tiralico.

V SKB so novice o uspešnem zaključku preiskave veseli

V SKB pravijo, da policijske preiskave ropa sicer ne morejo komentirati, so pa veseli novice o uspešnem zaključku preiskave.

Kot so pojasnili za STA, je SKB »svojo dejavno vlogo pri razreševanju škode, ki so jo utrpeli njeni komitenti v času ropa, pretežno zaključila že v letu 2007«. Do današnjega dne so, kot so pojasnili, zaključili 99 odstotkov primerov.

Roparji so leta 2005 vlomili v 420 sefov

Rop se je zgodil v noči na 1. november 2005, roparji pa so vlomili v 420 sefov. Policisti so takrat ugotovili, da so banko oropali najmanj trije ljudje. Roparji so v banko, oboroženi z dolgocevnim avtomatskim orožjem, prišli 31. oktobra okoli 23. ure zvečer, onesposobili varnostnika in v sefe vlamljali s pomočjo različnih orodij do šeste ure zjutraj, nato pa pobegnili z dvema voziloma.

Dejanska škoda, ki so jo roparji povzročili, ni bila nikoli znana. Kot so po ropu pojasnili na policiji, se je v sefe v določeni meri vlamljalo naključno, v določeni pa selektivno.

Ljubljanski policisti so v preiskavi pridobili več posnetkov z različnih videonadzornih sistemov. Delovna skupina, ki se je ukvarjala s kriminalistično preiskavo, je bila aktivna ves čas, o ropu pa so bili obveščeni tudi Interpol in Evropol ter varnostni organi nekaterih sosednjih držav.