Po bratrančevi smrti novi prekrški, obtožnica, obsodba

Obtoženi, ki mu sodijo zaradi smrtne prometne nesreče iz leta 2010, je priznal le letošnjo nevarno vožnjo.

Objavljeno
03. oktober 2016 16.15
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana - Dejan Kotur zanika povzročitev smrtne prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je leta 2010 umrl njegov bratranec, je pa na sodišču priznal letošnjo nevarno vožnjo s štirikolesnikom, v kateri se je lažje poškodoval bratranec njegove žene.

Sodišče se je v ponovljenem sojenju 27-letnemu Dejanu Koturju iz Gorenjih Lazov zaradi povzročitve smrtne prometne nesreče odločilo, da očitano kaznivo dejanje združi še z enim postopkom. Kotur je 2. aprila letos z nevarno vožnjo povzročil novo prometno nesrečo, ko je s štirikolesnikom divjal po makadamski cesti iz Male Gore v smeri Lepovč pri Ribnici. K nesreči je prispeval tudi alkohol, v krvi ga je imel 1,14 promila.

Kazen na koncu 
združenega procesa

Po vplivom alkohola je zaradi neprilagojene hitrosti s štirikolesnikom, na katerem je sedel tudi bratranec njegove žene, na koncu levega nepreglednega ovinka zapeljal v desno, kjer je trčil v skalni usek, je včeraj med branjem obtožnice povedal tožilec. Štirikolesnik je nato po njegovih besedah odbilo in prevrnilo. »Sopotnik je pri tem utrpel pretres možganov, zvin in nateg vratne hrbtenice ter odrgnine po spodnjem delu hrbta, medenici in rokah,« je še povedal tožilec Matej Peterca.

Obtoženi Kotur je kaznivo dejanje nevarne vožnje priznal, zato mu bo sodišče sodbo za to kaznivo dejanje izreklo na koncu združenega sodnega postopka.

Kotur je zaradi letošnje prometne nesreče začasno ostal tudi brez vozniškega dovoljenja, včeraj pa je na sodišču potožil, da ima zaradi tega težave v službi, kjer opravlja delo natakarja, ker pa skrbi tudi za dostavo hrane, nujno potrebuje dovoljenje. Sodišče je zato zaprosil, da mu predčasno vrne vozniško dovoljenje.

Prosil, da mu vrnejo 
vozniško dovoljenje

»Nikakor vam ne dam nazaj vozniškega dovoljenja. Sodimo vam zaradi prometne nesreče s smrtnim izidom, priznali ste krivdo za kaznivo dejanje nevarne vožnje, katere posledica je bila lahka telesna poškodba, v zadnjih treh letih pa ste naredili tudi šest prekrškov zoper varnost v cestnem prometu,« je bila neomajana okrožna sodnica Dejana Fekonja.

Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma 24. oktobra, ko bo novi izvedenec pripravil mnenje o prometni nesreči iz leta 2010, ko je Kotur vozil motor, nesreča pa je bila usodna za njegovega 25-letnega bratranca in sopotnika na motorju. Kotur je bil že obsojen na leto in dva meseca pogojnega zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo in jo vrnilo nazaj na prvo stopnjo.

Na prvem sojenju se je vse vrtelo okoli dveh vprašanj: ali je voznik avtomobila, ki je na prednostni cesti zavijal levo, v Ribnici zaprl pot motoristu, ki je prihajal nasproti, ali je motorist zaradi neprilagojene hitrosti trčil v avtomobil.

Policisti so po nesreči ocenili, da je voznik avtomobila zaprl pot motoristu, zato so ga ovadili, tožilstvo pa je januarja 2011 vložilo zahtevo za preiskavo, v kateri je sodni izvedenec Alojzij Boh prišel do nasprotnih ugotovitev. Motorist je po njegovem v naselju peljal s hitrostjo najmanj 74 kilometrov na uro, nato pa ga je začelo zanašati na nasprotno stran vozišča, kjer je trčil v avtomobil, ki je takrat stal v križišču. Vožnja motorista je bila po njegovem mnenju ofenzivna, nepremišljena in nevarna. Glede na takšno mnenje je bila preiskava proti vozniku avtomobila ustavljena, tožilstvo pa je nato za krivca označilo Koturja.

Obtoženi Kotur pa ni le ljubitelj motorjev in štirikolesnikov, temveč se je v preteklosti ukvarjal tudi s prepovedanimi drogami. Sodišče ga je marca lani zaradi gojenja konoplje obsodilo na pogojno kazen desetih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Po naših neuradnih informacijah si je obsodbo prislužil, ker je doma vzgajal 63 sadik konoplje.