Po tragediji v Pristanu policija pripravlja ovadbe

Preiskava tragedije v kopališču Pristan, ko se je sredi februarja ob koncu plavalnega tečaja utopil šestletnik (zaradi hudih poškodb možganov je umrl nekaj dni kasneje), je pri koncu in policija bo predvidoma še ta teden podala kazenske ovadbe.

Objavljeno
29. marec 2010 20.42
Robert Galun
Robert Galun
Maribor - V zvezi s tragedijo pa se je že oglasil inšpektorat za šolstvo in šport in med drugim pozval k razrešitvi v. d. ravnateljice Osnovne šole Franca Rozmana Staneta Brede Kutnjak (včeraj so ji dali mestni svetniki kot kandidatki za ravnateljico pozitivno mnenje) in direktorja Javnega zavoda Športni objekti Maribor (ŠOM) Antona Kneza.

Če bodo kriminalisti prišli do podobnih spoznanj kot inšpektorat za šolstvo in šport, na seznamu ovadenih bržkone ne bo le ena oseba. To je moč razbrati tudi iz zadnje točke že opravljenih aktivnosti inšpektorata, ki se glasi: »Koordinacija aktivnosti s sektorjem kriminalistične policije PP Maribor v zvezi s pripravo predloga kazenske ovadbe zoper odgovorne osebe šole in Javnega zavoda Športni objekti Maribor.«

Inšpektorji ugotavljajo, da je bilo delo vaditelj nestrokovno in brez nadzora izvajalca tečaja, torej občinskega zavoda ŠOM, in šole. Od šestih vaditeljev podjetja Kiki organizacija, d. o. o., je le eden izpolnjeval pogoje za samostojno delo, ostali bi lahko bili kvečjemu pomočniki. Po prepričanju inšpektorata tudi niso upoštevali normativa osem otrok na vaditelja, delitev po skupinah je bila le na papirju, saj so tečaj večinoma izvajali združeno.

Mariborski župan Franc Kangler je med včerajšnjo sejo mestnega sveta dejal, da ne Breda Kutnjak ne Anton Knez ne nosita odgovornosti za tragedijo in obljubil sklic tiskovne konference, na kateri da bo občina pojasnila svojo plat medalje. Inšpektorat je namreč precej kritičen tudi do urada za šport, češ da je direktor Gregor Žmak kar ustno dovolil izvedbo plavalnega tečaja, in sicer na podlagi lanske pogodbe s ŠOM.

Iz torkovega Dela.