Po Voduškovi aretaciji pritiski na direktorja policije

Vinko Gorenak ne ve nič o vladni rekonstrukciji, Janko Goršek opozarja, da kriminaliste lahko usmerja le tožilstvo.

Objavljeno
26. julij 2012 21.15
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana - »Še najbolj bosa pa je seveda trditev, da je 'dokončno počilo' med menoj in predsednikom vlade ob aretaciji Vladimirja Voduška. Seveda ni prav nič počilo, ker se o tem sploh nisva pogovarjala,« je notranji minister Vinko Gorenak zapisal na blogu, ko je zavračal namige o vladni rekonstrukciji.

Ko je Gorenak na blogu komentiral nekatere zapise v medijih in špekulacije - govorilo se je, da bo sam »odletel«, ker ni zamenjal generalnega direktorja policije Janka Gorška - je med drugim zapisal: »Nekaj pa vendarle drži. Na čelu ministrstva za notranje zadeve sem že pet mesecev. Kratko obdobje. Ali pa tudi ne. Toda v policiji se ni spremenilo praktično nič, razen mojega prihoda, ki se kot minister zavedam svojih pristojnosti do policije in pričakovanj ljudi. To je moja odgovornost. Zavedam se je ... čaka me še veliko dela.« Iz zapisa na blogu gre morda vendarle sklepati, da Gorenak razmišlja v smeri zamenjave generalnega direktorja policije Gorška. Ta priznava, da v zadnjem času »v ozadju čuti intenzivno dogajanje«.

Gorenak zapisa ne komentira

Kaj natančno je Gorenak mislil s tem - predvsem, ker je še pred časom hvalil uspešnost policije -, nam ni uspelo izvedeti, saj so nam na ministrstvu za notranje zadeve pojasnili, da blogerskega zapisa minister ne bo komentiral.

Janko Goršek je za Delo razkril, da v zadnjih dneh še kako čuti intenzivno dogajanje, kjer bi ga radi znova postavili v različne zgodbe o teorijah zarote, predvsem pa ga poskušali diskreditirati.

»Vse izhaja iz preiskav, ki so se dogajale v zadnjem času, a nikoli ne bom pristal na razvrednotenje dela policistov in kriminalistov. Moja naloga je, da preiskovalce, ki delajo na posameznem primeru, zaščitim, predvsem ko jih poskušajo diskreditirati,« je bil jasen Goršek in dodal, da bo zaščitil tudi svojo integriteto.

Generalni direktor policije sicer ni povedal, katere so te preiskave, a po naših zanesljivih informacijah se ves vihar dogaja po aretaciji novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška.

Spomnimo, da so se nekateri mediji celo čudili, da o preiskavi zaradi suma Voduškovega izsiljevanja nista bila obveščena ne Gorenak ne predsednik vlade Janez Janša.

Goršek o tem pravi, da je to edino jasno, logično in strokovno. »Tudi sam sem navadno o posameznih preiskavah obveščen šele po sklepni fazi in nikoli nisem in ne bom od policistov zahteval, da me o tem prej ali sproti obveščajo. Ne glede na to, kdo se znajde pod drobnogledom. Samo tožilstvo lahko usmerja preiskovalce. In verjamem, da to koga moti.«

Navedb nekaterih medijev, da ga bo Gorenak v kratkem po naročilu predsednika vlade zamenjal, Goršek ne komentira, saj se z ministrom o tem nista pogovarjala. Dodaja, da minister do zdaj, niti v zadnjih dneh, ko ga želijo nekateri očrniti, nanj ni pritiskal, njuno sodelovanje je ves čas korektno.

Obeta se sprememba zakona o policiji

V zraku visijo tudi spremembe zakona o policiji glede imenovanja in razrešitve generalnega direktorja policije. Za Gorška to ni nobeno presenečenje, saj so se o tem z notranjim ministrstvom pogovarjali in usklajevali. »Po mojem vedenju bo šel zakon septembra v proceduro, ali bo veljala dogovorjena različica zakona ali pa bo katera od koalicijskih strank dala amandma, pa bo pokazal čas,« je sklenil Goršek.