Pobesneli bulmastifi do smrti raztrgali lastnika

V torek so na dvorišču hiše v Oražnovi ulici zloglasni bulmastifi razmesarili lastnika Saša Baričeviča, ki je ranam podlegel. Policisti so zaradi varnosti vse tri pse usmrtili.

Objavljeno
03. februar 2010 09.00
Mitja Felc, Ka. Ž.
Mitja Felc, Ka. Ž.
Ljubljana - Dolgo časa se je ugibalo in govorilo o usodi verjetno najbolj znane trojice psov pasme bulmastif v Sloveniji. Od včeraj popoldne je usoda enega psa znana, saj je obležal pod kroglami policistov. A je žal nekaj minut pred tem ravno zaradi teh pobesnelih psov umrl še človek. Čeprav uradnih informacij o tem ni, smo neuradno zvedeli, da so bulmastifi v Oražnovi ulici na ljubljanskem Viču do smrti pogrizli lastnika Saša Baričeviča. Spomnimo, da so omenjeni psi že leta 2006 napadli mimoidočega sprehajalca in ga hudo poškodovali. Tudi takrat je posredovala policija, ki je enega bulmastifa ustrelila. Preostalo trojico so poslali v zavetišče za živali Gmajnice, kjer so jih menda (očitno neuspešno) prevzgojili.

 

Kaj točno se je včeraj popoldne dogajalo na Oražnovi ulici 11, še ni povsem znano, saj so policisti več kot pet ur opravljali ogled kraja dogodka. Vinko Stojnšek z ljubljanske policijske uprave nam ravno zaradi intenzivnega poteka preiskave kaj več informacij ni mogel posredovati. Povedal je le, da so ljubljanski operativno-komunikacijski center okoli 16.30 obvestili, da so v omenjeni ulici psi napadli eno osebo, ki je zaradi hudih poškodb umrla na kraju dogodka.

 

Psi so menda lastnika Saša Baričeviča, ki je na tem naslovu živel sam, napadli na domačem dvorišču. Kaj je pse podžgalo, da so se spet odzvali tako agresivno, verjetno ne bo nikoli znano. Nam je pa uspelio zvedeti, da je napadeni na vse grlo klical na pomoč, a je bila ta žal prepozna. Bližnji sosedje so nam povedali, da so nekaj po pol peti uri videli več policijskih vozil, ki so pridrvela pred hišo. »Policist je s stopnišča dvakrat ustrelil desno proti garaži. Čez kakšnih deset minut smo slišali še štiri strele. Takoj po zadnjem streljanju je eden od policistov pri reševalcih iskal pomoč, saj je bil, kot kaže, poškodovan oziroma pogrizen po roki,« nam je zaupala neka študentka. Zanimivo pa je, da sosedje, čeprav stanujejo v bloku nasproti, sploh niso vedeli, da se za ograjo tamkajšnjega dvorišča nahajajo trije (nevarni) psi. A se kmalu izkaže, da se lastnik s psi menda sploh ni odpravljal na sprehod, temveč so se večinoma zadrževali le za domačo ograjo.

 

Po nam znanih podatkih so policisti enega psa ustrelili kmalu po napadu na lastnika, dva pa sta se zatekla v bližnjo uto. O tem priča tudi dejstvo, da je v bližini hiše, znotraj varovanega območja, čakal veterinarski inšpektor, ki nam je povedal, da bo po koncu preiskave poskrbel za odvoz pasjega trupla. Po končanem policijskem ogledu so pristojne službe usmrtile še preostala dva bulmastifa.

 

V Oražnovo ulico sta pribrzeli dve reševalni vozili, ki sta prazni tudi odšli. Možje v modrem so okolico povsem zavarovali s trakovi, dostop po cesti pa ponekod preprečili celo s policijskimi vozili. To je med nekaterimi sosedi zbudilo kar nekaj slabe volje, saj niso razumeli, zakaj jih policisti ne pustijo do njihovih domov. Po krajšem prepričevanju so se policisti vendarle omehčali, a so tamkajšnje stanovalce opozorili, da gredo mimo hiše groze na lastno odgovornost.