Podbregar in Černač se nista poravnala

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je civilno tožbo proti Černaču vložil zaradi posega v njegovo čast in dobro ime.

Objavljeno
02. april 2013 13.59
Nekdanji direktor Sova Iztok Podbregar
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Na koprskem okrožnem sodišču se je danes začela odškodninska tožba nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja proti tedanjemu predsedniku komisije DZ Zvonetu Černaču. Poravnava ni uspela. Podbregarjev zagovornik vztraja, da je Černač izrekel hude obtožbe brez vsakega temelja, Černačev zagovornik pa, da je tožba namenjena diskreditaciji poslanca.

Nekdanji direktor Sove je civilno tožbo proti Černaču vložil zaradi posega v njegovo čast in dobro ime zaradi Černačevih izjav iz leta 2010, da je Sova pod njegovim vodstvom delovala kot politična policija. Od Černača zahteva 50.000 evrov odškodnine.

Černač je tedaj v zvezi s poročilom komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb za leto 2008 izjavil, da je ozka skupina znotraj Sove vzpostavila vzporeden sistem delovanja mimo veljavnih predpisov, ki je svoj vrhunec doživel v času direktorja Iztoka Podbregarja, kjer je Sova v enem delu delovala kot politična policija.

Glavna obravnava bi se morala začeti že februarja, a je bila takrat preklicana.

Obe strani sta poleg listinskih dokazov danes predlagali tudi zaslišanje nekaterih prič. Tako je Podbregarjev zagovornik Jožef Klavdij Novak predlagal zaslišanje nekdanjega poslanca Dušana Kumra, Černačev zagovornik Boštjan Štrasner pa zaslišanji Andreja Vizjaka in Lovra Šturma.

Štrasner je danes poudaril, da je Černač v svojih izjavah in intervjujih opozoril na nepravilnosti v Sovi, ki sta jih v svojih poročilih ugotovili tako t.i. Šturmova komisija kot tudi računsko sodišče, ter tako tudi ni izdal nobenih tajnih podatkov. Spomnil je tudi, da je podobne izjave glede Sove podal tudi Andrej Vizjak.

Po njegovem mnenju je zato očitno, da je sodni postopek namenjen diskreditaciji Černača in da gre predvsem za politično dejanje tožnika. Kot je še spomnil Štrasner, Černač v svojih izjavah ni napadel Podbregarja osebno. Odvetnik je sicer predlagal sodišču tudi pridobitev informacij o poteku tožbe na ljubljanskem delovnem in socialnem sodišču zoper Podbregarja in Bojana Bratušo ter o poteku kazenskih postopkov zoper Podbregarja.

Podbregarjev zagovornik Novak je nasprotno poudaril, da se Černač spreneveda, saj je v vseh časopisnih člankih nastopal s svojim imenom in priimkom ter njegovo stranko prav tako navajal z imenom in priimkom. Kot je dodal, je Černač pri tem podal »hude in težke obtožbe brez vsakega temelja«, pri tem pa ni spoštoval načela tajnosti podatkov. Prav tako je Černač po Novakovih besedah medijsko pozornost zlorabil za javno obračunavanje s Podbregarjem.

Sodnica Sandra Kanalec je Podbregarju odobrila 15-dnevni rok za pripravo odgovora na današnje navedbe in vložene nove dokaze nasprotne strani, Černaču pa še dodaten 30-dnevni rok za pripravo obrambe, v katerem naj pridobi tudi določena vladna gradiva. Naslednja obravnava bo tako šele 30. maja.